CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Test af Biologic Joule III & Tern Valo II Test af Biologic Joule III & Tern Valo II
Batterilygter bliver aldrig helt det samme, efter man har prøvet dynamolys. Vi har testet en vanedannnede dynamisk duo med flere åbenlyse fordele. Test af Biologic Joule III & Tern Valo II

 Tern Light Duo 01

Cykler du regelmæssigt i mørke og altid vil være sikker på at have lys på cyklen, samtidig med det skal være nemt og bekvemt, så er dynamolys en optimal løsning. De tider hvor man fumlede med de gamle upålidelige rulledynamoer og blinkende lygter, er for længst væk. Med dynamolys kan du glemme alt om at huske lygten, oplade den, eller skifte batterier hele tiden. Permanent monteret på stålhesten er der altid lys på cyklen hvor du vil og når du vil. Nedsat batterikapacitet i kulde er også en saga blot, der er altid maksimum lys og styrke uanset vejrlig.

Tern Light Duo 11

Dynamolys har de senere ligesom batterilygterne undergået store forandringer og ikke mindst forbedringer. Lysdiode teknologi og super effektive navdynamoer giver idag lys som er, fuldt ud på højde med batterilygterne. Samtidig skåner du også miljøet og sparer penge til batterier og opladning. Til denne test har vi kikket nærmere på nyeste udspil fra Biologic/Tern. Den dynamiske duo består af navdynamoen Joule 3 fra Biologic og lygten Valo 2 fra Tern.

Tern Light Duo 04

Tern Valo2 Light
Denne lygte er konstrueret i samarbejde med finske Herrmans, specielt til montage mellem Andros og Syntace VRO 47 frempindene på Tern cyklerne. Det giver selvfølgelig nogle begrænsninger mht udbredelse, men Herrmans producerer deres egen lygte H-Diver til montage på alle typer cykler. Den har samme optik som Valo 2, men mere simpel elektronik og ikke standby lys. Optikken i Valo 2 minder meget om Philips lygten vi testede for et par uger siden. Lyset er indirekte fra lysdioden så lyskeglen bliver skåret af for oven, så den ikke blænder modkørende. Ved at benytte et patenteret CryoCore™ kølesystem hvor varmen bliver ledt væk fra lygten og ud i styret kan man presse mere effekt og hermed lys ud af den enkelte diode uden at den kører varm. Flere billeder her.

Tern Light Duo 07

  • 41 lux, 150 lumen
  • Clarity™ optik som giver en bred og aflang lyskegle hvor der er brug for det
  • Patenteret CyroCore™ design der leder vramen væk fra LED for større lystyrke
  • Konstruret til standard dynamoer på 6 v 2,4 til 3 watt
  • Parkeringslys
  • Tydeligt sidelys for øget sikkerhed
  • Udført i kulde resistent ABS
  • Permanent montage som forhindrer tyveri
  • Lysvisir blokkerer lyset mod at skinne op i øjnene
  • Udviklet af Herrmans
  • Pris 60U$

Tern Light Duo 09

Biologic Joule 3
Dette er tredie generations navdynamo fra Biologic der giver 6 V 3W AC. I modsætning til Valo lygten er den tilgængelig til alle cykeltyper. Den fås som løst nav i flere versioner og som færdigbyggede hjulsæt til opgradering. Rullemodstanden skulle være væsentlige mindre end de nærmeste konkurrenter, hvilket er afgørende for om man subjektivt føler at den bremser fremdriften af cyklen.

  •  Output: 6 Volt AC 3 Watt AC
  • Vægt: 362 gram
  • Versioner: 14, 20 (74 mm bredde) og 32 egers (100 mm med 6 bolts skivebremser).
  • Effektivitet: 75 %
  • Hus: 6061 aluminium med forseglede lejer..
  • Farve: blank og sort
  • Pris: 100U$

Tern Light Duo 02

Afprøvning
Lygtens montage inde imellem frempinden er godt tænkt. Her sidder godt beskyttet og den er let at betjene og vippe op og ned. Samtidig udnytter den styret som køleplade.. På bagsiden sidder en lille on/off kontakt. I bunden sidder de fire ledningsterminaler. To til input fra dynamonavet og to output terminaler til en baglygte. Lygtens stanbylys virker op til 5 min efter man er stoppet. Lygten afgiver et meget tydelig lys til siden så man er synlig for trafikanter i f.eks vejkryds. En smart detalje er den lille blændskygge for oven så man ikke selv bliver blændet. Lygtens store effektivitet er tydelig. Allerede ved 5 km/t er den fuldstændig blinkfri og maksimum lysstyrke opnås så tidligt som 15 km/t hvilket er meget væsentlig når man cykler i byen hvor hastigheden er lav. Også ude på en mørk uoplyst landevej er lygten fuldt ud tilstrækkelig, Den lyser vejen godt op ud til 10-15 meter. Lyskeglen er aflang retangulær og helt uden blackspots. Der er dog en del interfererende lys lige foran lygten som stammer fra de to standby lysdioder som virker ret irriterende.  De ovenstående observationer var med 3W dynamonav,  som lygten er optimeret til.  Man må forvente lidt mindre lys med de mere udbredte 2,4 watts typer.

Tern Light Duo 10

Biologic siger selv at deres Joule dynamonav skulle have den største effektivitet på markedet i kombination med en meget lav rullemodstand. Det er svært at efterprøve i praksis men i direkte sammenligning med en lidt ældre SRAM navdynamo løb Joule 3 navet væsentligt længere i frihjul. En anden ikke uvæsentlig ting ved dynamoen er at lysstyrken på forlygten ikke bliver forringet når man slutter en baglygte til. Der findes dynamolygte systemer på markedet som er både kraftigere og meget dyrere, men få af dem er så effektive ved lav fart som Tern/Biologic duoen. Samtidig er lyset stort set blændfrit.

Tern Light Duo 03

Konklusion
Cykler man dagligt kommer man hurtig til at sætte pris på dette dynamolys system fra Biologic/Tern som har fungeret upåklagelig i al slags vejr og føre. Lygten giver et meget klart hvidt lys som ikke blænder og dynamonavet virker meget effektivt, speciel ved lave hastigheder. I den sammenhæng er pris/kvalitets forholdet over gennemsnit.

Vurdering-4

Link

 

 

CYKELPORTALEN