CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

RACELED et anderledes cykellys RACELED et anderledes cykellys
  Det er ikke så ofte at vi i Danmark støder på cykel iværksættere, men historien om Raceled er en af slagsen.  Raceled er... RACELED et anderledes cykellys

 

Det er ikke så ofte at vi i Danmark støder på cykel iværksættere, men historien om Raceled er en af slagsen.  Raceled er et sæt små lysdioder der monteres på flaskeholderen. De er tænkt som sikkerhedslys der permanent sidder monteret på cyklen. Den er primært tænkt til de mange racercyklister der cykler på dyre landevejsrammer i kulfiber og som går meget op i ikke at ødelægge cyklens  grundlæggende design.

Historien om Raceled
Rainer Moosmayer er oprindelig uddannet trafikpilot, men har igennem mange år brugt landevejscyklingen til at holde sig i form, mest for sjov.  “Jeg startede om sommeren hvor der ikke var behov for lys på cyklen, men så kom efteråret og jeg oplevede pludselig at stå i nogle dumme situationer uden lys, langt hjemmefra, enten fordi det blev hurtigere mørkt end forventet eller at turen bare tog længere tid.  Det var her jeg fik ideen til Raceled. En lygte som altid sidder på cyklen og som ikke ødelægger cyklens grundlæggende design, noget der ofte er afgørende for mange brugere af dyre landevejscykler”.  Rainer konstruerede selv den første prototype som han  cyklede rundt med et års tid. På baggrund af tilbagemeldinger fra andre besluttede han at lave et bedre og flottere design.   “Jeg fik kontakt til en rådgiver hos Teknologisk  og der blev bl.a søgt om patent, inden jeg kontaktede 3 virksomheder, heriblandt Uli Fahl fra Tune i Tyskland der var meget interesseret”. Der blev udarbejdet CAD tegninger på en flaskeholder med integreret lys, men kontakten med Tune blev dog aldrig realiseret, så efter yderligere et par kontakter til interesserede producenter, besluttede  Rainer sig for selv at starte en produktion.  Sommeren 2012 faldt de endelige godkendelser fra trafikstyrelsen på plads og  produktion og salg er nu i fuld gang.

Tekniske data

  • 4 High Density LED med 360 graders lysdækning
  • 2 stk genopladelige Lithium Polymer batterier
  • 7 timers lys
  • Fuld opladning 40 min (5 timers lys kun efter 20 min opladning)
  • Microprocessor kontrolleret oplader
  • Vægt 22 gram
  • Vejl. udsalgspris kr. 699,-

Afprøvning
Alene indpakningen i den flotte aluminiums kasse med fremhævet logo signalerer at her er tale om noget særligt.  Dette bliver yderligere bekræftet når man åbner låget.  Ud over selve lygten og laderen var det første der slog mig, den meget grundige instruktions manual der tydeligt forklarer alt omkring brug og installation af lygten. Her kunne andre producenter lære noget.  Lygten er beregnet til brug på falskeholdere hovedsaglig i kulfiber, da der kræves en plan overflade til montering af lysdioderne. Monteringen er ligetil. Flaskeholderen på det lodrette saddelrør stag afmonteres og Raceled sættes imellem stel og flaskeholder. Herefter sættes lysdioderne fast med de medfølgende klæbepuder fra 3M så er meget stærke.  Raceled benytter to genopladelige batterier af industri standard, der har væsentligt højere kapacitet og levetid end traditionelle consumer batterier.  De er fra fabrikken opladet til godt 50% så lygten er funktionsduelig med det samme, uden opladning.  De to batterier sidder diskret bag den lille kulfiberkappe nederst der har magnetlås og en o-pakning.   Raceled gør ikke det store væsen af sig og det er helt bevist.  Raceled bliver en naturlig del af cyklen og flaskeholderen og er først “synlig” når den tændes. Raceled tændes og slukkes med med en lille vippekontakt der er let og ukompliceret at betjene selv når man cykler. Lygten har kun fast lys og det er tilstrækkeligt da lygten fra visse vinkler af andre trafikanter vil blive omfattet som blinkende, da ens ben skygger ved hvert pedalantrit.  Lygten er forbavsende lysstærk og kan ses stort set hele vejen rundt 360 grader som lovet.  Selvom lygten ikke er tænkt som kørelys men udelukkende som en sikkerheds og “blive set” lys, kan man alligevel godt orientere sig med den i tusmørke, selvom producenten udtrykkeligt opfordrer til at man supplerer med en almindelig cykellygte til orientering i mørke.  Lygten opfylder til fulde sin funktion som kørelys, der altid er på cyklen og kan erstatte reflekser, noget de fleste racercyklister ynder at tage af deres cykler.  Eneste forbehold er for ejere af meget små rammer, under 52 cm  hvor den lodrette flaskeholder sidder helt nede i bunden ved krankboksen. Her vil batterikappen på Raceled komme i kambollage med skrårøret.

Konklusion
Raceled er en forfriskende anderledes lygte der går mod strømmen om hvordan en cykellygte skal designes og udformes.  Har man den primære funktion, som sikkerhedslys i mente, opfylder den til fulde sin mission som en lygte der altid kan sidde på cyklen uden at skæmme unødvendigt, og gør at man sikkert og synligt kan finde hjem hvis man pludselig bliver fanget af mørket. Lygten vil være oplagt som fast bestanddel på dyrere landevejsracere.

Link 

CYKELPORTALEN