CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

  I disse for cykelbranchen så elektroniske tider, kan det af og til være ret befriende at se gammel mekanisk teknologi forfinet og givet...

 

I disse for cykelbranchen så elektroniske tider, kan det af og til være ret befriende at se gammel mekanisk teknologi forfinet og givet ny funktionalitet.  Shimanos Barend gearskiftere er et af få produkter fra cykelgiganten som har overlevet sig selv. De har stadig en trofast skare af fans både blandt turcyklister, triathleter og cykelcrossrytter.  De er simple, lette og stort set vedligeholdelsesfrie. Samtidig kan man skifte igennem alle gear i et hug.  Normalt er de henvist til pladsen i enden af styret langt fra  bremsegrebene.  Det satte folkene bag det Portland baserede Gevenalle sig for at gøre noget ved.  Et par små CNC fræste beslag blev lavet til et par eksisterende helt normale “gammeldag” bremsegreb. designmæssigt ikke nogen åbenbaring men funktionelt ret smart.  Gevenalle sælges i tre udgaver CX1 for singele speed cykler, CX2 for dobbelt speed cykler og endelig CXV som er en speciel udgave til crosscykler med V bremser.

Afprøvning
Vi fik tilsendt et sæt Gevenalle CX2 som i princippet et sæt standard Tektro R200A bremsegreb der er blevet modificeret med en nydelig CNC fræst alublok som gør det muligt at montere Shimanos Barend skiftegreb uden på bremsegrebet.  Grebene er blevet poleret og har fået indgraveret Retroshif (nu Gevenalle) logo.  Grebene leveres med de nødvendige skiver for montering af Shimano barend  skifterene som dog ikke følger med.  Selve monteringen er lige ud af landevejen og voldte os ingen problemer.  I teorien er fordelene med gearskiftet oppe ved bremsergrebet til at få øje på men desværre når de ikke helt i mål, rent funktionsmæssigt.  Da Shimanos barend skifteren oprindelæig er konstrueret til at sidde i styrenden for de ved montering på grebene en lidt akavet stilling.  Bevægelsen fra den ene yder position til den anden er meget lang og kræver lange fingere og en del kræfter i brug.  Det besdste resultat opnåede jeg med indekseringen slået fra. Et andet irritations moment er det meget store slør i bremsegrebene som giver sig faretrueden meget når man skifter gear, dog uden på nogen måde at påvirke selve gearskiftet.

Konklusion 
Retroshit er et frisk bud på at optimere og kombinere de legendariske barendgearskiftegreb med et sæt bremser.  Desværre når de ikke helt i mål primært på grund af  at gearskifterne fra Shimano. Producenten er  klar over problemet med de noget svage bremsegreb, hvorfor man da også arbejder på at udvikle sine helt egne greb og på sigt også skiftere som vil få en mere optimal ergonomisk udformning.

Prisen er 119 $ for et sæt bremsegreb med de nødvendige fittings.

Link

CYKELPORTALEN