CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Test Solarstorm vs Thorfire Test Solarstorm vs Thorfire
Hvilken er bedst, kopien eller originalen. Vi har testet et par af de berygtede kinalygter. Den ene købt i Danmark, den anden på Taiwan.... Test Solarstorm vs Thorfire

 

Solarstorm_vs_Thorfire02

Med jævne mellemrum dukker kopivare problematikken op til fornyet diskussion, specielt blandt de kendte og dyre mærkevarebrands.  I halvtredserne var det japanerne som langsomt begyndte at kopiere vestlige produkter, ja sågar vores Lillebæltsbro blev kopieret af en japansk delegation udstyret med små kameraer skjult som knaphulsblomst og udløserknap i lommen. Russiske Tubolev fik fat i tegninger fra Concorden, og rygtet siger at franskmændende havde luret dem, så der bevist var fejl i de tegninger russerne fik med hjem. Formodentlig er der er noget om snakken, for efterfølgende havde russerne alvorlige problemer med at få fuglen til at flyve og flere fatale uheld fik dem til at opgive projektet.  Historien om amerikanske biler og tyske kameraer kender alle, hvor størsteparten af os idag triller rundt i en japansk øse og skyder billeder med japanske kameraer. Amerikansk bilindustri er snart historie og det samme gælder tyske kameraer.  Så kopiering/inspiration/innovation, ja kært barn har mange navne, er en naturlig ting som praktiseres af alle på et eller andet plan og som nogle med næb og kløer forsøger at forsvare mens andre klogeligt bare hele tiden er lidt foran.

Solarstorm_vs_Thorfire03

Denne test af Solarstorm og Thorfire lygterne blev egentlig til, lidt ved et tilfælde. På en rejse til Taiwan blev Thorfire lygten indkøbt lidt for sjov på natmarkedet i Taipei  og efterfølgende glemt i legetøjskuffen. For nylig dukkede så en tilsvarende lygte op på nogle af de danske internetbutikker under navnet Solarstorm. Det skulle naturligvis undersøges nærmere.

I Danmark sælges Solarstorm  X2 til priser mellem 4oo og 600 kr.  Thorfire Cree L2 blev købt i Taipei for det som svarer til godt 25 danske kroner. Samme Thorfire lygte kan forøvrigt findes hos flere af de store kinesiske internet varehuse. Her koster den samme lygte godt 150 kr. inkl. forsendelse.

De fleste kinesiske internetforretninger mærker deres forsendelser til Europa som “gaver” og sætter bevist toldværdien så lav at de ofte ryger igennem bagatelgrænsen når de skal fortoldes.  Men intet er sikkert, da toldmyndighederne formodentlig kender den slags “numre”. Cykelportalen røg selv i bureaukrati møllen, senest da vi testede den lille Spurcycle Ringer fra USA, der med gebyr og fortoldning blev næsten tre gange så dyr. Joh der er skal jo penge til at have folk siddende og lave den slags arbejde. Tænk hvis vi brugte vores resourcer på at producere varer fremfor at at opretholde en handelsbarriere som alligevel ikke kan vindes.

Solarstorm_vs_Thorfire06

Solarstorm X2
Købt i Danmark via en internetforhandler. Den ankommer i en stor anonym kasse med alt tilbehør inklusiv en EU oplader og en pandebåndsholder.  Der var ingen specifikationer hverken på lygten eller i kassen, så de opgivne data, er dem som Solarstorm opgiver på deres hjemmeside   

  • Dimensioner: 42mm x 60mm × 38mm
  • Vægt: 275g (Inklusiv batteri
  • LED: 2×CREE XM-L U2 LED
  • Batteri: 4×18650 battery pack
  • Styring: Digital CC circuit, power indicator system and Low-voltage alarming system.
  • Lysmode: Low-High-Strobe
  • Materiale: Aluminium
  • Linse: Stødfast optisk med metal reflektor
  • Vandtæt: IPX-8.
  • Lystyrke: 1500Lumen – 800lumen – 1000lumen (blink)
  • Batteritid: 2h30min – 4h20min- 7h
  • Tilbehør: O-ring, 4×18650 batteries pack, battery holder, pandebåndholder og oplader

Solarstorm_vs_Thorfire07

Thorfire  Cree L2 
Thorfire blev købt på natmarkedet i Taipei ved en tilfældig bod hvor den lå i en kasse sammen med andre lygter af ubestemmelig herkomst. Den lille kineser så lidt sølle ud, og legebarnet og nysgerrigheden gjorde udslaget. Lygten blev rullet ind i en gang boblefolie, og på vej væk fik jeg stukket den lille EU adaptor i hånden.  Specifikationer var der intet af.

  • Dimensioner: 42mm x 60mm × 38mm
  • Vægt: ikke opgivet
  • LED: ikke opgivet
  • Batteri: ikke opgivet
  • Styring: ikke opgivet
  • Lysmode: Low-High-Strobe
  • Materiale: Aluminium
  • Linse: ikke opgivet
  • Vandtæt: ikke opgivet
  • Lystyrke: ikke opgivet
  • Batteritid: ikke opgivet
  • Tilbehør: O-ringe, batteri pack, battery holder, pandebåndholder og oplader

Solarstorm_vs_Thorfire09

Thorfire tv  og Solarstorm th

Afprøvning
Ved første øjekast ligner de to lygter fuldstændig hinanden, ja selv lysstyrken er næsten ens. Men efter nøjere inspektion er der væsentlige forskelle.  Begge har de samme dimensioner både lygtehuset og den løse batteripakke. Solarstorms batteri vejer en smule mere formodentlig grundet en større kapacitet. Når batteriet tilsluttes oplyses for Solarstorms vedkommende tre lysdioder som også fungerer som batterindikator. 3 er fuld styrke og 1 er lav styrke. På Thorfire tænder alle tre først når lygten tændes og der er ingen batteriindikation. Begge lygter har to lystyrker og blink. Lystyrken er næsten ens mens spredning og rækkevidde er lidt bedre på Solarstorm.  Lysreflektoren på Solarstorm er i metal mens den i Thorfire er i plastik. Thorfire har en lille grøn selvlysende kant. Lygterne sættes fast på styret med en af de to medfølgende gummibånd som passer til de to mest gængse styrdiametre.  Batteriet ligger i sin egen lille taske som spændes rundt om f.eks stellet ved hjælp af en velco rem. Det er ens for begge lygter.

Solarstorm_vs_Thorfire05

Begge batterier er indkapslet af krympeflex, der er åben i enderne og dækket af et par små plader, så de er IKKE vandtætte. På sikkerhedsmæssig forsvarlige lygter er batteriet indkapslet i en gummikappe. At Solarstorm er godkendt for vandtæthed i henhold til IPX 8 standarden er lidt af en gåde. Solarstorm har elektronisk regulering af lyset hvilket betyder at den holder sin maksimale styrke indtil der ikke er mere strøm på batteriet. Når batteriet er ved at være tomt blinker lygten nogle minutter før, og tre blink lige inden den slukker helt. Den skifter selv fra den høje til den lave lystyrke når batteriindikatoren viser lav batteristand.  Solarstorm lover en batteritid på 2,5 timer ved fuld styrke. Testlygten lyste i 1 tim og 20 min ved stationær brug indendørs. temmelig langt fra det lovede. Thorfire begynder allerede efter godt en halv time at fade i lyset som fader helt ud efter godt 3 timer. Dette skyldes tildels et batteri med for dårlig kapacitet og manglende elektronisk styring af dioderne samt en oplader med for lav spænding og effekt. Kikker man på de to opladere ser man at Thorfire kun leverer  4,2 Vi 500mA mens Solarstorm leverer 8,4 V 1ooomA. Det sjove er at begge lygter fungerer upåklageligt ved at bytte om på batterierne.  Thorfire opladeren med dens EU adaptor er livsfarlig i de forkerte hænder med de fritlagte poler.

Solarstorm_vs_Thorfire04

Konklusion
Ingen af de to lygter leverer efter vores overbevisning varen. Thorfire er et stykke legetøj som sikkerhedsmæssigt ikke opfylder danske krav. Solarstorm er lidt bedre men virker ikke særlig troværdige i deres opgivelser. Det er ufattelig at det er lykkedes at få godkendt lampen alene ved at medlevere en godkendt EU oplader.  Tja kineserne kopierer også hinanden…

Link

 

 

 

CYKELPORTALEN