CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Marin Wolfe Ridge 8 TEST: Marin Wolfe Ridge 8
En fremragende mountainbike som hæver barren for hvad man kan få, hvis alsidighed og en cykel princippet skal efterleves TEST: Marin Wolfe Ridge 8

I halvfemserne var Marin Bikes et stort navn i Danmark, gennem Peter Lyngdorf’s Cykelklubben, efter samme forretningskoncept som hans Hi-Fi klub butikker. Cykelklubben er for længst lukket og slukket, og Marin er idag stort set ikke eksisterende på det danske marked.  Marin Bikes er et af de mange amerikanske cykelbrands, der opstod af mountainbikebølgen i de Californiske bjerge omkring Marin Country, hvor mountainbike legender som Joe Breeze, Gary Fisher og Tom Ritchey, er de mest fremtrædende. Grundlagt i 1986 og i mange år et succesfuldt brand. Efter nogle år at have levet en lidt omtumlet tilværelse, er mærket igen på rette kurs, med en genlancering af gamle dyder og materialer.  Wolf Ridge er nyeste skud på stammen, med en ret speciel bagaffjedring fra Naild.

Naild
Marin Wolf Ridge, bagaffjedringsprincip, er et Joint Venture med Naild, der har udviklet det som en systemløsning under navnet R3ACT og som indtil videre er indbygget i mountainbikes fra Marin og Polygon. Det er tænkt som et system andre kan integrere i deres cykler. Naild er et teknologihus, der udvikler cykelprodukter som andre brands benytter. Et eksempel er 3T Cycling nye asymmetriske forgaffel. Grundlæggeren er ingen ringere end Darell Voss der trådte sine barnesko som designer hos legendariske Klein Bicycles.

Selvom Marin ikke direkte er repræsenteret i Danmark, har vi valgt at bringe en test af Wolf Ridge, da den på mange områder danner skole for en helt ny generation af mountainbikes, der gør op med den myte at en trial mountainbike med lang fjedervandring ikke kan bruges til andet end nedkørsler på stejle spor.  Marin Wolf Ridge 8 er entry modellen, der deler samme ramme som sine dyrere søskende, og udstyret med den nye SRAM GX Eagle 12 speed geartrain.

Specifikationer

 • Ramme: Full Unidirectional Carbon Fiber Frame, Naild R3ACT – 2 Play Suspension 160mm Travel, 148mm Boost Rear Spacing, Naild 12-3-9 Locking Quick Release Thru-Axle
 • Forgaffel: RockShox Lyrik RC 29”, 160mm
 • Bagaffjedring: RockShox Monarch R Debonair
 • Kranksæt: SRAM Descendant 34T
 • Gear: SRAM GX Eagle 12
 • Kassette: SRAM Eagle 10-50
 • Bremser: Shimano XT8000 hydrauliske
 • Hjul: Formula nav med Stan No Tubes fælge 32 huls 29″
 • Dæk: WTB Vigilante 29×2.3″
 • Styr: Marin Miniraiser
 • Saddel: WTB Volt racer
 • Størrelser: S, M, L, XL
 • Pris: Omregnet godt kr. 33.000,-

Afprøvning
Det første som falder en for øje, er den aparte udseende bagaffjering ombygget omkring et monostag og den lange slider som kontrollerer vandringen. Wolf Ridge er udseende mæssigt lidt af en sjov fisk, men dens aparte fremtoning bliver gjort til skamme når først man er ude i terrænnet. På de videoer hvor man ser vandringen i slowmotion ser det ekstremt ud, men i praksis bevæger affjedringen sig sjældent mere en nogle få cm når man pedalerer opad. Grunden ligger i den slider som er indbygget i rammen som effektivt kontrollerer vandringen. At den vitterlig er effektiv vidner den lille fløjten fra den lille overtryks ventil når man cykler over stok og sten i høj fart.

Marin har brugt megen tid på at opnå den perfekte anti-squat kinematic, hvilket betyder at at affjedringen hele tiden prøver at genere en modsat rettet bevægelse af rytterens.  Ud fra adskillige rytters mål som torso-, ben- og arm længde og vægt,er de kommet frem til et gennemsnit som afspejles i rammens geometri og størrelse så køre oplevelsen bliver den samme uanset størrelse.

Det er temmelig svært at beskrive hvordan cyklen opfører sig ude i terrænnet, da den ikke rigtigt ligner noget andet vi tidligere har prøvet.  På nedkørsler opfører den sig stort set som alle andre topklasse trialcykler med masser af kontrol og affjedring (160 mm) som absorberer alle større forhindringer. Men hvor alle andre bliver en gyngende oplevelse så snart det bare går en smule opad, og som kompenseres med lockout funktioner, så opleves Wolf Ridge på opkørsler som en uhyre velkontrolleret XC cykel med stramt afstemt affjedring.  Faktisk kan men uden de helt store vanskeligheder cykle op af de trial spor som man normalt kører nedader til nedad. Her imponere Wolf Ridge med en fremragende balance og vedhæftning.

Darrel Voss udtrykker det sådan “If the bike you’re riding now is a a speedboat on choppy water, the R3Act suspension is like a hydrofoil that lifts the hull out of the water but allows the prop to remain beneath the surface to create full power.”

Marin Wolf Ridge er uden sidestykke den mountainbike med trial egenskaber vi har prøvet, som klarer en opkørsel med samme overbevisnede stil. I den sammenhæng bliver den lidt høje vægt mindre væsentlig. Lad os håbe at flere producenter implementerer Naild princippet i deres kommende cykler, det fortjener det.

Konklusion
Er mountainbiking for sjov dit primære mål, er Wolf Ridge med sin banebrydende affjedringsprincip en god eksponent for en ny generation af fuldtaffjedrede mountainbikes med lang vandring, som kan andet og mere end bare køre nedaf i høj fart. Wolf Ridge er en af de mest universelt anvendelige mountainbikes lige nu, som appelerer til bredden lige fra trial til XC diciplinen.

Link

CYKELPORTALEN