CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Test af let og kraftigt lys fra Gloworm Test af let og kraftigt lys fra Gloworm
Gloworm er lygter fra downunder der imponerer med lav vægt, små dimensioner og programmerbart lys i særklasse. Med den optimerede optik bliver de... Test af let og kraftigt lys fra Gloworm

gloworm04

Det er sjældent at cykelprodukter fra New Zealand lander på redaktionens bord, men flere positive omtaler af Gloworm lygterne i udenlandske medier, fik os til at gribe fat i den danske grossist, der kvitterede med at låne os to lygtesæt til denne test.  Kender man lidt til New Zealand er det egentligt ikke så underligt at de har basis for at udvikle gode sports produkter, da de er kendt som lidt af et mekka for udøvere at adventure sportsgrene  i et land som naturmæssigt er ret enestående. Lygterne har fået nogle fine anmeldelser indenfor løbesporten, men som denne test viser er de også yderst kompetente som cykellys.

Når vi taler om lys på cyklen er der i princippet to muligheder.  De lovmæssige godkendte lygter der må bruges på offentlig vej og i by, men som ikke nødvendigvis giver det bedste lys.  Den anden kategori er lygter til fritidsbrug hvor der er lagt vægt på ekstrem lystyrke og spredning.   Gloworm tilhører denne kategori.

gloworm03


Gloworm har to lygter i programmet og den danske grossist var så venlig at låne os begge eksemplarer.  X1 er den lille model med enkel optik og et 2 cells batteri, mens X2 er med dobbelt optik og et 4 cells batteri.
Da batterierne bruger samme spænding kan man frit vælge hvilket batteri kapacitet man ønsker i forhold til hvor lav vægt der ønskes på det samlede system.   

Gloworm X1
Lystyrke : 850 Lumen
Vægt lygtehoved: 58 gram
Vægt batteri: 112 gram
Batteri: genopladelig 2,9 AH Lithium Ion
Batterilevetid: Maksimalt 30 timer (2,3 timer ved 850 lumen)
Opladningstid: 3 timer
Lysprogrammer: Trail, Commute , Adventure og Bush
Pris kr. 1395,-

 

gloworm02

Gloworm X2
Lystyrke : 1200 Lumen
Vægt lygtehoved 80 gram
Vægt batteri 210 gram
Batteri: genopladelig 5,8 AH Lithium Ion
Batterilevetid: Maksimalt 30 timer (2,5 timer ved 1200 lumen)
Opladningstid: 4 timer
Lysprogrammer: Trail, Commute, Adventure og Bush.
Pris: kr. 1749,-

Begge lygter er vandtæt i klasse IP67 og der ydes to års garanti på lygtehuset og 1 års garanti på batteri og tilbehør.  Man kan vælge mellem to linse typer  Spot og Spredning.  X2 er standard monteret med en af hver.

Gloworm-program-matrix

Se flere billeder om programmatrix for begge lygter her

Lygteprogrammer og programmering.
Begge lygter er standard programmet til 4 lysfunktioner som i igen har tre eller fire lysstyrker.
1. Trail er optimeret til mountainbike
2. Commute til landevejscykling og bykørsel
3. Adventure bruges til multisport, løb, cykling, kajak ect.
4. Bush er optimeret til vandring og løb.
Når man første gang tilslutter batteriet starter lygten standard i trail programmet.

Gloworm-X2-IMT-mode

Se flere billeder om ITM programmeringen her 

Men her stopper legen ikke. Den avancerede bruger har mulighed for at programmere lygterne selv og “designe” sit helt eget lygteprogram.  Dette kræver at man holder tungen lige i munden og væbner sig med en smule tålmodighed da operationen er en kombination af sekventiel tryk gennem mange programpunkter i kombination med lange og korte tryk.  Noget som satte min tålmodighed på en alvorlig prøve.

gloworm06

Afprøvning
Begge lygter kommer i en fiks lille foret kasse, der yder dem fuld beskyttelse under opbevaring eller transport.  Ud over selve lygten og batteriet, er der et righoldigt tilbehør iform af en holder til montage på styret, strips og straps til hjelmmontage af lygten og montage af batteri, samt værktøj og ekstra forlængerkabel.  Lygte og batteri forbindes ved hjælp af et vandtæt kabel med stik, der er ca. 30 cm langt.  Det er tilstrækkelig til langt de fleste formål. Der medfølger et forlængerkabel hvis man har brug for det, f.eks ved hjelmmontage, hvor jeg syntes at systemet af lygte og batteri på hjelmen bliver lige tungt nok.  På med forlængerkablet og batteriet om i lommen på jakke eller trøje.  Lygtehuset er i aluminium med køleribber mens batteriet har en gummiforet overflade. Der er to typer beslag til montage af  lygtehuset på styret. Et som skrues fast og et som monteres ved hjælp af  gummibånd.  Det er et spørgsmål om temperament hvilken du vælger.  I praksis sidder begge lygter lige godt fast med begge beslag.  Der er kun en’ knap på Gloworm lygterne.  Den er monteret på et løst kabel ligesom Lupine så man har fingerne fri af lygten når den skal betjenes med fare for at brænde fingerne og skubbe til indstillingen.  Knappen sættes fast med velcro.  Ved montage på hjelm er X1 er at foretrække da den både er fysisk-  og vejer mindre.  På batteriet er der indikation for ladeniveau  i form af tre lysdioder (X1)  og fire lysdioder (x2)   Batterierne er genopladelige LiIon celler fra Panasonic der er kendt for at kunne oplades adskillige gange uden uden at miste kraften ved hukommelsesakkumulation.  Lysdioderne er nyeste generation fra Cree model U2 XML. Den mest udbredte type på kraftige lygter lige nu.

Ligesom der er gået vægtræs i racercykler er der for cykellygter gået inflation i at kunne overgå hinanden i lumen og lux angivelser.   Som vi i tidligere test har påpeget er mange af disse lygters lysstyrke mere kvantitet end kvalitet og i praksis er den kraftige lystyrke lidt som at skyde gråspurve med kanoner hvis lyset ikke er guidet derhen hvor der er brug for det (som vi kender fra billygter).  Gloworm prioriterer optikken og i den sammenhæng også kontrollen af lys og spredning højere end de fleste udbydere af kraftige lygter.

Lysmæssigt er de to lygter næsten ens i performance. Forskellen ligger i at X2 kva sin dobbeltoptik kan optimeres både mht. til langlys og spredning hvor man på X1 må tage et valg og vælge enten langlys eller spredning.
Spredning er afgørende ved lav fart mens langlys er mere afgørende ved høj fart.  Så kan man jo selv ud fra det, danne sine  egne præferencer og det er netop det som Gloworm har lagt op til ved de udskiftlige linser og selvprogrammeringen. Selvom lygterne ikke blev testet under de helt optimale mørke forhold (forår) viser billederne alligevel tydeligt at lyspredning og langlys er i meget høj klasse. Og i praksis er optikken med den store ovale spredning på en mørk skovvej hurtig noget man kommer til at sætte pris på.

Af tidsmæssige årsager er batteritiden kun efterprøvet på maks. og min. lysstyrken:  Testen blev foretaget ved godt 12 grader indendørs i stationær tilstand. Tiderne for den maksimale lystyrke skal tages med et vist forbehold da den termiske sikring af og til slog lygterne fra.
X1  850 Lumen  opgivet til 2,25 timer blev målt til 2,1 time.
X1  100 Lumen opgivet til 30 timer blev målt til 28 timer.
X2 1200 Lumen  opgivet til 2,5 time blev målt til 1,8 time.
X2 100 Lumen opgivet til 30 timer blev målt til 24 timer.

gloworm07

Konklusion
Ingen tvivl om at Gloworm lygterne leverer varen i rigeligt mål. Men samtidig er de heller ikke lygterne for alle.  De er tænkt for den avancerede bruger som ønsker maksimalt lys i minimal indpakning og som ønsker et hav af muligheder for individuel tilpasning.  Den lille model X1 vil for langt de fleste være fuldt ud tilstrækkelig mht til lys contra batteritid og lav vægt , mens storebror X2 er minded ekstrem sport og adventure races hvor den kvitterer med noget af klassen bedste lys både mht til spredning og langlys. Er du målgruppen for denne lygte er prisen givet godt ud.

Vurdering-4

Link

 

CYKELPORTALEN