CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Selvreparerende kulfiber Selvreparerende kulfiber
Spændende nye forskning med nanoteknologi gør det muligt for kulfiber at blive selvreparerende. Teknologien spås en stor fremtid indenfor luftfart og cykelrammer. Selvreparerende kulfiber

kulfiber02

En kulfiberramme som reparerer sig selv hvis den får en ridse. Lyder det som det rene science fiktion. Ja måske, men engelske forskere hævder ikke at være langt fra målet. Inspirationen er naturligvis hentet fra den menneskelige organisme som er en sand mester i selvreparation.

Det er lykkedes dem at konstruere en flyvinge, som reparerer sig selv ved revnedannelse. I følge forskerne på Bristol Universitetet vil teknologien også kunne overføres på rammer til cykler og andet sportsudstyr. Den mest oplagte anvendelse er er dog smartphone og monitors som helt vil kunne undgå ridser fremover.

Fidusen er at behandle overfladen med mikroskopiske kugler (den såkaldte nanoteknologi) som er væskefyldte. Når der sker en skade på overfladen bliver væsken frigjort og via en katalytisk process  reagerer den og hærder op.  Temperaturen har en væsentlig betydning. I Dubai vil en flyvinge kunne reparerer sig selv i løbet af nogle timer mens den på Reykjavik vil tage flere dage.

kulfiber01

Indtil videre er det kun lykkedes forskerne at få processen til at virke ved meget små ridser. Ideen er at tilsætte et usynligt farvemiddel så man via infrarødt lys kan se om der er sket skader og om processen har virket.

Hvem ved om nogle år cykler vi måske alle rundt på selvreparende kulfiberrammer og flyver med vinger med bittesmå væskekugler på overfladen, spændende…

Du kan læse hele den engelske artikel på Bristol University hjemmeside.

 

CYKELPORTALEN