CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

På jagt efter solnedgangen På jagt efter solnedgangen
Kom ud af komfortzonen, lad smartphone og GPS blive hjemme og pak det mest nødvendige og oplev Bikepackingens lyksagligheder. På jagt efter solnedgangen

 

Cykling med oppakning går aldrig af mode, og med mellemrum får den fornyet aktualitet når cykelbranchen genopfinder den i ny smart indpakning.  Bikepacking er det nye smarte, men egentlig er der ikke noget nyt under sadlen, da den form for cykeltouring har eksisteret siden cyklens barndom.

I tidernes morgen, længe før at nogen fandt på at konstruere cykeltasker og flere gear, var det helt almindeligt at rulle sit picpack sammen og spænde på stålhestens stel, styr og sadel.

I takt med at der kommer flere og flere biler på vejene søger stadig flere cyklister væk fra trafikken “off the beaten track“. Det har givet denne form for let oppakning fornyet aktualitet godt hjulpet på vej af to “nye” cykeltyper, Fatbiken og Gravelbiken.

Men hvorfor lige cykle rundt med al sit grej og ligge på den bare jord, drikke varmt vand og spise frysetørret mad og lugte som en gammel sur ged.  Tja det er der sikkert mange bevæggrunde til, men en af dem er kontrasten til dagligdagens bekvemmelig- og magelighed, om ikke andet så bare for nogle dage. Nogle gør det kun den ene gang, mens andre for altid er fortabt som Lonesome Rider på the never ending journey.

Inden du nu cykler ud og formøbler hele din opsparing på dyrt og fancy grej, så læs videre. For naturligvis kan alle typer cykler bruges til Bikepacking. Med lidt god fantasi og forhåndværende søms princip, kan du nå langt med dit eksisterende udstyr. Cykelportalens redaktør er mangeårig turcyklist både traditionelt med cykeltasker, og som letvægts mountainbike backpacker, længe før nogen gjorde det trendy :o)

Det nu hedengange Mountainbike Departments episke ture gik ofte til de svenske åser. Oppakningen var minimalistisk: et liggeunderlag og sovepose spændt under styr og sadel samt en lille let rygsæk med kogegrej og mad. Turene gik af vandrelederne og overnatning foregik i de små vindskydd, dem vi kender som  shelters. Selvom hverken Danmark eller Skåne vel kan kaldes ægte vildmark, er det alligevel tilstrækkeligt til at komme lidt væk fra rotteræset.  En god måde at kompensere for “myldertiden” i den manglende vildmark, er at vælge tidspunkter off season f.eks på Romelåsen i snevejr første og anden juledag uden andet end en klam sovepose og vådt brænde indenfor rækkevidde. Det er yderst livsbekræftende efter en kold og klam omgang på cyklen atter at  få varmen ved bålet og krybe i den lune sovepose og høre vindens susen og regnen tromme på tag eller teltdug.

Bikepacking
Fordelen ved at spænde ting direkte på cyklen er først og fremmest lav vægt og høj placering hvilket gør cyklen mere medgørlig i krævende terræn, når du skal af cyklen og bære/trække den over forhindringer. Prøv det med et sæt almindelige cykeltasker og du forstår hvorfor. Ved Bikepacking er der et ufravigeligt krav, BEGRÆNSNING ! Det betyder at der skal ingåes en del kompromisser mht til komfort. Et telt er rart, men det både fylder og vejer. I sommerhalvåret eller under mere varme himmelstrøg,  kan du roligt lade det blive hjemme. Tag istedet en tynd bioarkpose med, der tager den værste fugt og en lettere regnbyge.

Åbner himlens sluser sig endelig, så brug fantasien, især hvis du bevæger sig væk fra alfavej, og udnyt hvad der findes af naturlige shelters,  samt små hytter og sommerhuse med en overdækket terrasse, der ligger ubenyttet hen. Selv lille Daisyland har fået øjnene op for disse shelters, naturligvis i luksusudgaven, med dør, vinduer og førstesal  Booketshelter. Men et fint sted at starte hvis du er til “livrem og seler” og ikke vil længere væk end at du kan søge tilflugt hos den nærmeste købmand og få opladet smartphonen. Allemandsretten gælder kun i Norge og Sverige, men med omtanke og en stor portion diskretion, kan den godt praktisere alle andre steder. Men opfør dig ordentligt og fjern alle spor efter dig, næste morgen…

Udse dig en plads ved solnedgang. Undgå åben ild og slå først lejr når det er ved at blive mørkt. Og er der nogen så smil, spørg pænt og virk en smule nødlidende og ydmyg 😉  Det er altid en god ide at søge væk fra befærtede veje for på den måde at gøre sig mindre synlig.


Skal du afsted i efteråret eller vinteren kommer du ikke uden om et telt, da det giver den fornødne læ mod regn og vind og ikke mindst fugt og kondens. Et godt letvægttelt til en person vejer omkring et kilo og kan købes for små 1.000 kr. Det ultimative og verdens letteste vejer 495 gram og koster 9000 kr. Et billigere letvægtstelt kan tunes ved at udskifte stænger og pløkker og gøre dem kortere og derved lettere finde plads på cyklen til det. To alternative telte der gør brug af cyklen som teltstænger og pløkke finder du i Topeak Bikeamper og Upon Bike Tent Et kompromis er en bioark i kombination med et oversegl du fastholder med reb og grene.

Hvis det er muligt så drop helt rygsækken, evt kan du bruge en af de små vandblære modeller og have dit vand her og herved frigive plads på cyklen til dit picpack.

Skal det være rigtig småt og du kun skal kunne koge en smule vand til frysetørret mad og en kop kaffe er Esbit nok noget af det mindste der kan opdrives. De kan brænde både på flydende sprit og sprittabletter, afhængig af hvilken model du vælger, men forvent ikke samme kogehastighed som en gasbrænder. Du kan læse vores test af Esbit i løbet af kort tid.  Af de lidt større stormkøkkener  er Trangia og Primus nogle af de mere kendte.  Men ingen grund til at gøre tingene mere kompliceret end som så, et bål virker stadigvæk…

Med Bikepacking er der kommet en hel skov af nye store saddeltasker på markedet med volumen mellem 10 og 20 liter. Fælles for de fleste er at de er meget store og fastspændes med remme, hvilket betyder at de gynger en del når man cykler. Du kan læse vores test af Arkel Seatpacker som er den seneste i rækken.

Hvad skal jeg have med
En pakkeliste er en individuel sag og kræver øvelse da man de første gange ofte tager alt for meget med. Ofte kan du ikke både få i pose og sæk. De letteste ting er ikke altid dem som fylder mindst når de er pakket sammen og netop ved Bikepacking er volumen i vores optik vigtigere end fluevægt. Her er et forslag.

  • Saddeltaske
  • Styrtaske eller remme
  • Letvægtsovepose f,eks Rab 300
  • Silkelagenposen giver et par grader ekstra
  • Bioarkpose
  • Liggeunderlag de oppustlige fylder mindre
  • Kogesæt
  • 2 vandflasker
  • Lygter
  • Foldekniv
  • Lidt bomuldsnor
  • Foldeværktøj
  • Slange lappegrej
  • Pumpe

Denne liste bliver uddybet i en kommende særskilt artikel.

Cykel og let oppakning er for mig den ultimative frihed på to hjul.  Afsted mod solnedgangen og se hvad dagen bringer, og slå lejr når det passer dig, og trods lille Daisylands gennemregulerede infrastruktur, kan det stadig lade sig gøre, med lidt fantasi og gåpåmod … Happy Bikepacking

På jagt efter solnedgangen er en optaktsartikel, om cykeltouring/bikepacking med turforsleg og grej og inspiration til selv at planlægge sin tur. En stor del af den totale oplevelse…

Link

 

torben