CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Foto: T. Waldthaler Ringen sluttes Efter mere end 32 år i sadlen og næsten en ½ million kilometer i benene, slutter cykelglobetrotteren Tilmann Walthaler...

tilmann01 Foto: T. Waldthaler

Ringen sluttes Efter mere end 32 år i sadlen og næsten en ½ million kilometer i benene, slutter cykelglobetrotteren Tilmann Walthaler nu sin cykelkarriere,  men med maner. Den 28 maj 2010 drager han afsted fra Nordkap og vil de næste to år bevæge sig 30.000 km østover for at slutte i Australien i god tid inden sin 70 års fødselsdag.

Tilmann som oprindelig er fra Tyskland bor idag i Australien sammen med sin kone Renate som han forøvrigt mødte på en af sine mange cykelture i Sahara.  Selv siger han grinende  “I love my bike more than my wife”

tilmann03 Foto: T. Waldthaler Fra bil til cykel Jeg har mødt Tilmann Walthaler ved flere lejligheder, men på Eurobike lykkedes det at få et interview med ham. Hvordan startede det hele ? Som så meget andet her i livet, lidt ved en tilfældighed. Som billist var min viden om turcyklister stort set lig nul, da jeg en dag hjem fra arbejde mødte en mærkelig eskapade, iform af en tunglastet turcyklist. Jeg blev nysgerrig og stoppede op og begyndte af snakke med ham. Interessen var vakt, og han talte med ham i næsten to timer. Et halvt år senere stødte de to på hinanden igen.  I mellemtiden havde Tilmann købt en turcykel troede han, men da Jean Pierre Valley så den, blev enden på det hele blev at han købte en rigtig turcykel til Tilman og fik den fragtet til Australien. Jeg er ikke i tvivl om, at havde det ikke været for Jean Pierres høje kvalitetssans for en ordentlig turcykel så havde jeg højst sandsynligt ikke forsat med at cykle.  Jeg altid kun brugt det bedste udstyr.  Det svageste punkt på en cykeltur er dig selv.  Du skal være meget stærkere både i krop og sjæl end selv den bedste cykel. Eventyret starter På sin første rejse var det småt med pengene, så han gik ind på den lokale avis i Spitzbergen og indrykkede en annonce. “Skør Kok leder efter skævt job”  Efter to dage blev han tilbudt et job hos det svenske filminstitut der var igang med at filme Andrée Ballonfærd med Max von Sydow i hovedrollen.  Det blev til 6 ugers arbejde og en masse spændende oplevelser.

Arctic with  swedish fimteam 1981 Foto: T. Waldthaler Hvad er din bedste turoplevelse ? Uha der er godt nok mange at vælge imellem, men min 18 måneders tur igennem Indien var en meget stor oplevelse. Her arbejde jeg bl. a som statist i det berømte Bollywood.  Min første tur fra Antarktis til Arktik bragte mig igennem en mængde forskellige lande og kulturer, og den lærte mig selv bedre at kende. Hvad er din værste oplevelse ? På mine adskillige ture har der heldigvis kun været to, nemlig at blive beskudt i Guatemala og Iran. Ellers har jag kun positive oplevelser.  Kommer man med åbne arme og sind er alle kulturer uhyre venlige og imødekommende. Jo fattigere folk er jo mere deler de med andre…

tilmann05 Foto: T. Waldthaler Berømtheder Tilmann har mødt mange berømtheder på sine rejser lige fra Bob Marley og India Ghandi til Max Von Sydov. Jeg har også været til et overdådigt kongebryllup i Congo hvor jeg blev hentet og bragt  i en 6 dørs  Bentley. Idag er jeg så priviligeret at mange gerne vil høre og se billeder fra mine mange ture.  I forbindelse med min sidste tur vil jeg undervejs blive hentet og fløjet ud til en krydstogtskib hvor jeg skal holde foredrag hvorefter jeg igen bliver fløjet tilbage til min cykelrute, med alt betalt… Hvordan har du sponseret dine ture ? De første 10 år tjente jeg penge som kok, siden hen blev det som fotograf og journalist. Idag er jeg så priviligeret at folk kommer til mig og vil sponserer mine ture. Nu om dage er der nærmest gået inflation i at få sponseret sin cykelrejse eller andet eventyr. Fremgangsmåden for langt de fleste er: 1. Penge 2. Produktet 3. Prisen i den nævnte rækkefølge.  Jeg har altid først nævnt produktet, herefter prisen og til sidst spurgt om penge.

tilmann02 Foto: T. Waldthaler Det sidste eventyr 28 maj 2010 starter Tilmann ud på det som skal blive hans sidste cykeleventyr. Turen vil bringe ham igennem Skandinavien, Rusland, Polen og Tyskland. Videre over Balkan til Tyrkiet, Syrien, Jordan, De Arabiske Emirater og Oman.  Herefter Pakistan, Indien og Sydøstasien for at slutte i Australien og endelig på New Zealand. Hvad skal du lave når du er færdig ? Ha, alt det som jeg aldrig har nået tidligere griner han og klør sig lidt i skægget. Vi ønsker ham rigtig god tur og held og lykke.

tilmann10 Foto: T. Waldthaler Tilmann har indgået et samarbejde med et tysk turbereau som udbyder ture i henholdvis Tyskland og i Indien hvor man kan støde til og følges med Tilmann noget af vejen.  Tilmann vil på denne hans sidste ture cykle på en liggecykel igennem Europa. Biografi 1977 – 1981: 55.000 km fra Antarktis til Arktis 1982 – 1985: 28.000 km fra Nordkap til Afrika 1986: 6.000 km i de centrale alper 1987 – 1988: 8.000 km lang Nilrejse 1989 – 1992: 35.000 km ved Ækvator 1994:  6.000 km Tvrs over Australien 1995:  4.500 km rundt om 14 af de højeste bjergtoppe, alle over 8000 meter. 1997 – 1998: 7.400 km Bike Camel Ride 2001 – 2003: 30.000 km fra Alaska til Sydamerika 2004: 5.300 km fra Tyskland til Tyrkiet 2006 – 2007:  8.000 km igennem Australien 17 bøger

tilmann07 Foto: T. Waldthaler

Links

CYKELPORTALEN