CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Cykeltræning er en fortræffelig måde at trimme kroppen på, og alle uanset niveau kan være med. Så hop i sadlen, og tril ud i...

Cykeltræning er en fortræffelig måde at trimme kroppen på, og alle uanset niveau kan være med. Så hop i sadlen, og tril ud i naturen og få dig en rigtig positiv kædereaktion for både krop og sjæl.

Cykling er ikke så belastende som løb. Har du f.eks. problemer med dårlige knæ eller overvægt, er cyklen en god form for motion. På cyklen kan du også altid vælge at køre i det tempo, der passer dig. Du får arbejdet hele din organisme igennem. Med regelmæssig træning kan det næsten ikke undgås at få en række gavnlige virkninger:

Sætter du din træning i system med det af programmerne, der passer til din form, får du mest ud af træningen.
Cykelmotion forbedrer konditionen. Dit åndedræt bliver mere roligt, fordi evnen til at optage ilt i kroppen bliver bedre. Hjertets muskler og venepumpen styrkes. Træner du regelmæssigt, nedsætter du risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme. Kroppen bliver mere smidig og bevægelig, så du ikke så let får skader. Dine muskler bliver stærkere og mere udholdende og kalorieforbruget er i top, så cykelmotionen er en god slankekur.

Du skal heller ikke undervurdere cykelmotionens betydning for din selvtillid. Når kroppen har det godt, indvirker det også på sjælen. Så der er mange gode grunde til at komme i gang.

Stærkere muskler – lavere puls
Cykling involverer især alle de større muskelgrupper i nederste del af kroppen. Ikke mindst nogle af kroppens største – nemlig forsiden af låret og sædemusklerne. Derfor er det god konditionstræning. Store muskler, der arbejder, kræver nemlig god betaling for det. Musklerne stiller krav til hjertet om at pumpe mere blod rundt, og hjertet kvitterer ved at blive større og mere udholdende. Det betyder igen, at det kan det yde mere, både når du arbejder og er i hvile, og derfor behøver det ikke slå så hurtigt for at præstere det samme. Også derfor vil din hvilepuls gå ned efterhånden. Der bliver i det hele taget sat en positiv kædereaktion i gang, når du træner på cykel:

Du får bedre blodcirkulation, bl.a. fordi der opbygges et tættere net af de helt fine blodkar i de muskler, der arbejder meget. Det giver mere ilt og næring til musklerne, og affaldsstofferne kan hurtigere fjernes. Musklerne bliver stærkere og mere udholdende, og åndedrættet styrkes. Kropsvægten bliver lettere at styre, og du kan bedre spise det, du vil, fordi stofskiftet sættes i vejret. Og så kan du se frem til et styrket immunforsvar, færre sygedage og mindre risiko for hjerte-kar-sygdomme. Skåner kroppen for hårde stød. Sammenlignet med andre former for motion ligger den tohjulede helt i top, når det gælder træning af hjerte og kredsløb. Fx kan cyklingen på det område snildt konkurrere med løb og svømning. Det samme gælder, når vi taler muskelstyrke og -udholdenhed. Kun når det drejer sig om smidighed, er cyklen ret sølle, fordi man sidder i en ensformig stilling.

Derfor er det også en god idé at supplere cyklingen med fx udstrækningsøvelser. Til gengæld er der en helt oplagt fordel ved at cykle frem for fx at løbe: Cyklingen er en jævn belastning uden voldsomme stød op gennem kroppen. Derfor er der klart mindre slid på led og muskler. Og endelig udmærker cykling sig ved at være “tidløst”. Alle kan være med – ung som gammel.

CYKELPORTALEN