CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Hjelme Hjelme
Lynguide til valg af rette cykelhjelm Hjelme

“Ja ja, jeg ved det godt. Det er fuldkommen hul i hovedet at køre uden cykelhjelm. Det er bare så besværligt og min frisure bliver helt flad og ødelagt af den der snublekyse. Og det bliver slet ikke bedre af at hjelmen får mig til ligne en…..komplet IDIOT”

Du har ganske ret. Der er ikke mange positive ting at sige om cykelhjelme, bortset fra at de redder hundredvis af danskeres liv hvert år. Så skulle du alligevel vælge at se stort på din forfængelighed og trække en god portion sund fornuft udover hjerneskallen kan du starte med et par råd her.

Den fremherskende produktionsmetode til cykelhjelme er inmould teknologien. En slagfast yderskalskonstruktion støbes sammen med en styrofoam inderskal. I forhold til hjelme uden yderskal er inmould hjelme mere slagfaste overfor lette stød. Hjelmen revner ikke så let, fordi du taber den på gulvet. Yderskallen støtter det porøse polystyren materiale og det giver nye muligheder for at lave gode ventilerede og aerodynamiske hjemdesigns, der samtidig kan leve op til de gældende sikkerhedskrav.

Vælg en CE-godkendt cykelhjelm, forsynet med godkendelsesnummeret EN1078. CE-mærkninger sker på baggrund af en standardiseret afprøvning af konstruktion/materialer og stødabsorption. Der er forskel på de CE godkendte hjelmes egenskaber, og det er ikke nødvendigvis de dyreste hjelme, som yder den største sikkerhed. Dog kan du være sikker på at alle godkendte hjelme yder en tilfredsstillende sikkerhed.

Uanset hvor god din hjelm er, kan den være værdiløs, hvis ikke den passer til hovedet. Mål hovedomkredsen, hvor denne er størst, og vælg hjelm derefter. Til børn kan du tage hensyn til, at der skal være plads til en hue, men køb ikke hjelmen for stor. Det mindsker sikkerheden.

Lige så vigtig er tilpasning af omkreds og justering af spændremmene. Hjelmen må ikke sidde “oppe i panden”. Den nederste kant på forenden af hjelmen skal være ca. 3 cm over øjnene, dog lidt højere hvis kørestillingen er så foroverbøjet, at cyklistens udsyn generes af hjelmen. Når hjelmen sidder korrekt er underkanten af hjelmen nærmest vandret – set fra siden. Sidespænderne skal sidde umiddelbart under øreflippen. Hageremmen skal være så stram, at du kun akkurat kan få pege- og langfinger ind mellem hagen og remmen. De færreste børn bryder sig om en stram rem, men hjelmen skal holde sin position på hovedet under kraftige ryk og stød. Ellers kan det vise sig nytteløst at have hjelmen på. Vigtigt at bemærke er det, at hvis du blot en gang får lidt barnehud med ind i låsebeslaget under hagen, så kan du få svært ved at få hjelmen på barnet fremover. (Så undgå det!).

En hjelms skal være let at bruge og du/dit barn skal kunne lide hjelmens farve og design (ellers gider man slet ikke have den på). Indstilling af omkreds skal være let, særligt på børnehjelme, fordi du tit skal ændre indstilling når huen skal under. Det bedste råd er at afprøve hjelmen. MET hjelmene, som forhandles hos CyklingOnline, er godkendte og alle blandt de mest brugervenlige og komfortable, og designet matcher de flestes hjelmønsker.

Der er stor forskel på hjelmenes ventilation. Generelt gælder, at jo dyrere hjelmen er desto bedre er ventilationen. Derfor er det godt at have et veldefineret behov. Hjelme til mere sveddryppende brug er ofte design- og farvemæssigt mere specielle, mens mange hjelme til hverdagsbrug og lettere motion er mere neutrale og diskrete.

Når det er koldt kan du have en hue på under hjelmen. Der findes huer specielt til formålet, både af bomuld og det lidt varmere fleece stof. Der findes også vand- og vindtæt overtræk til hjelmen.

Læs test af hjelme her.

CYKELPORTALEN