CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Cykel GPS med puls og kadance

Avanceret GPS cykelcomputer.

Garmin blev grundlagt i 1989 og er i dag blandt de førende udbydere af navigationsudstyr baseret på GPS systemet.
Edge 305 er Garmins nyeste bud på en cykelspecifik GPS. Den rummer alle de cykelfunktioner man kan ønske sig, samt en trådløs pulsmåler og naturligvis GPS funktionerne.
Hastigheds og Kadencemåleren er ekstra udstyr.  Edge 305 er en fiks lille sag på 88 g. Størrelsen er som en mobiltelefon, og kan næppe gøres meget mindre uden at det vil gå ud over aflæseligheden på det meget omfattende display.
Edge kommer i en nydelig lille kasse som foruden GPS enheden rummer pulsbæltet, 2 cykelbeslag med strips, Garmin Training Center™ CD, en oplader, USB PC interface kabel, samt en Quick reference guide og en udførlig Bruger manual.

PC tilslutning og opladning foregår på bagsiden via USB stikket.

Afprøvning.
Vælger man at bruge Edge uden kadence og fart sensor , kan det ikke være lettere at komme i gang.  Den todelte cykelholder monteres enten på styret eller frempinden. Da den fylder en del mere end en almindelig cykelcomputer, foretrækker jeg placeringen på frempinden.
Første gang Edge tændes skal satellitterne lige lokaliseres. Det tager omkring et minut. Når den er klar vises satellit positionerne samt nøjagtigheden.  I forhold til Forerunner og Foretex modellerne er GPS modtageren forbedret væsentligt. På de gamle modeller var det ikke ualmindeligt at opleve udfald i tæt skov og bebyggelse med høje huse. Det opleves stor set ikke på Edge.
Edge kører på et genopladeligt LiOn batteri som oplades med den medfølgende lader igennem USB porten. Garmin lover selv 12 timers brug, men det lykkedes aldrig mig at komme meget over de 8 timer, og det ved temperaturer mellem 15 og 25 grader. Det er lige i underkanten hvis den skal bruges på lange dagsture på f.eks en ferie.

Edge har størrelse som en mobiltelefon

Selve navigationen foregår via mode knappen som skifter mellem de 5 visningsvinduer. I hver visningsvindue kan der navigeres rundt med de to piletaster og Enter knappen.
De 5 visningsvinduer er:
1. Satellitlokation
Edge starter altid i dette vindue, når den tændes. Hvis man benytter den indendørs eller den ikke kan få tilstrækkelig signal kommer der et lille popup vindue efter et stykke tid som giver en valget for at benytte den uden GPS.
2.Datafelter
Der kan maksimum vises 8 datafelter, som brugeren selv sætter op i opsætningsmenuen. Ved tryk på en af piletasterne i højre side skiftes til en alternativ visning med færre felter, også valgfrit. Netop datafelterne med de mange valgfrie visninger er en af Edge mange fordele.
3. Højde profil
Her vises en løbende grafisk profil. Der kan valgfrit indsættes datafelter øverst. Der kan zoomes in dog ud på profilen med piletasterne i højre side.
4. Rutekort
Her vises en grafisk præsentation af den gennemkørte strækning. Der kan valgfrit opsættes til at vise retning og trackpunkter, start, slut.
5. Hovedmenu.
Denne har 4 undermenuer
a. Historik
Her kan du søge i de gamle data efter dag, uge, total og slette dem
b. Træning
Her kan du sætte pausefunktioner, alarmer og den virtuelle træningspartner. Under træning kan man vælge hurtig opsætning på distance og tid, tid og fart og distance og fart. Interval kan indstilles for Distance, hviletid, distance hviletidsdistance, tid hviletid og tid hvile distance. I funktionen avanceret kan der valgfrit opsætte mellem alle funktionerne. Under baner kan der oprette træningsture ud fra de tidligere kørte ture og hermed få en identifikation af ens træningstilstand på en kendt rute.
c. Navigation
Marker navigation tilføjer en fixpunkt på ruten. Her kan du også finde tidligere fixpunkter. Under ruter kan man genindlæse tidligere ruter.
d. Opsætning
Under opsætninger opsættes samtlige funktioner, for datafelter, system, brugerprofil, cykelprofil og pulszoner, samt datoptagning

Kadence og fart sensoren

Hastighed/kadence kittet er ekstraudstyr og består af en lille sensor som monteres på bagstaget. Der er to magneter med. Den ene sættes i egerne på baghjulet og den anden på bagsiden af venstre pedalarm. Herefter trykker man på Reset knappen og lysdioden blinker rødt for hastighed og grønt for kadence når begge sensorer sidder korrekt. Data transmitteres trådløst op til Edge. Nøjagtigheden skulle blive mere nøjagtigt end fra selve GPS’en, men i praksis er forskellen dog marginal.
Pulsbæltet har i modsætning til Polar mulighed for at du selv kan skifte batteri.
Der medfølger en CD med Training Center softwaren som giver udvidede grafiske muligheder for præsentation af de mange data. Selve den kørte rute vises også som en punkteret linie i et vindue, men for at få fuld udbytte af denne funktion skal man investere i et digitalt kort. Herefter bliver det meget mere nyttigt med en eksakt angivelse på kortet hvor man har kørt. Disse data kan så også overføres tilbage til Edge, så man har en kort at køre efter.
Pt. findes der to Internet tjenester som understøtter Edge. Cycling Peak Software og Motion Based.  De begrænses dog af kun at dække det amerikanske kontinent.

Training center softwaren giver udvidede muligheder for at analysere sine data og rute.

Garmin Edge 305 har et hav af funktioner og indstillingsmuligheder. Specielt indstillingsmulighederne er meget omfattende og giver hidtil usete muligheder for individuel tilpasning og visning.

Bruger du Google Earth Plus kan du også importere GPS data og vise dem på kortet som rute eller waypoint.

Ruteaftegning i Google Earth

Funktioner.
Trænings data:
Hastighed, distance, kadence, puls, omgangstider med position, højdemåler, gennemsnits og maksimums hastighed, forbrændte kalorier, stigning og fald I højde.
Historik:
Gemmer automatisk op til 1000 ture/træningspas. Kan ses og bearbejdes i Traning Center softwaren som er inkluderet.
AutoPause™:
Automatisk stop når hastigheden kommer under den valgte hastighed, og starter igen når hastigheden atter kommer over
AutoLap™:
Starter automatisk en ny omgans hver gang du passerer en fastsat lokation
Ruter:
Cykel imod en optaget rute Du kan kombinere ruter og den virtuelle partner. Dette giver en god indikation for form niveau.
Virtual Partner™:
Træn imod en virtual konkurrent. Den digitale cyklist vises i forhold til dig hastighed og distance og to små cyklist ikoner, viser hvor langt foran eller bagefter du er.
Alarmer:
Hastighed, tid, strækning, puls og kadance
Kalorier:
Udregner de forbrændte kalorier ud fra de data du har indtastes i bruger profilen og sammenholder dem med de aktuelle data for hastighed og højde ændringer.
Training Center:
Er den inkluderede software til installation på PC. Den giver mulighed for at lægge data fra GPS oven på kort , samt grafisk præsentation af hastighed, kadance, puls og højde. Den kan også laves individuelle træningsplaner som herefter kan overføres til Edge.
Mærk lokation:
Kan mærke og gemme op til 1000 punkter
Find location:
Naviger I lokationer
Tilbage til start:
Naviger tilbage til en start location.
Track log:
13,000 track punkter

Tekniske data
Størrelse: 44 x 94 x 23 mm
Display: 128 x 160 pixels, 4-farvet gråskala LCD med baggrundslys
Vægt: 88 g
Vandtæt: Opfylder IEC 60529 IPX7 standarden. Alle komponenter er vandtæt ned til 1 meter
Batteri: 800 mAh genopladelig lithium-ion batteri; 12 timers typisk brug.
Antenne: Intern
Montering: 2-delt beslag med kabelstrips, kan monteres på styr eller frempind PC Interface: USB
Pulsmåler: Robust trådløs transmission; sender pulsdata heart rate data to Edge via pulsbælte
Speed/kadence: Selv-kalibrerende trådløs sensor.

GPS står for Global Positioning System. GPS-systemet er udviklet af det amerikanske forsvar. Det fungerer 24 timer i døgnet, året rundt og over hele jorden. 24 satellitter kredser om jorden, hvoraf de tre blot er reserver. De øvrige 21 satellitter garanterer, at der stort set altid er udsyn til tre af dem, uanset hvor på jorden man befinder sig. Og netop tre satellitter er hvad en GPS navigator behøver for at beregne dens position (det kaldes også 2D fix). Der kræves 4 satellitter, hvis den også skal kunne beregne ens højde.(det kaldes 3D fix) Der er intet kompas bygget ind i en GPS navigator – alle oplysninger om retning, afstand, fart m.m beregnes ud fra satellitterne. Da GPS satellitterne blev gjort tilgængelige for offentligheden, begyndte det amerikanske forsvar samtidigt at udsende et støjsignal. De garanterer dog, at ens præcision 95% af tiden er inden for 100 meter. Altså ikke super præcist derfor er de nyeste generationer af GPS modtagere begyndt at opererer med en Differential modtager, normalt kaldet D-GPS. Den kompenserer for det udsendte støjsignal ved at modtage yderligere et signal fra et fast punkt på land. Forudsat man er inden for rækkevidde af en sådan, kan man opnå en præcisionsafvigelse på blot ca. 5 meter. Ironisk nok er det i USA det amerikanske forsvar, der kører en del af disse sendemaster, som altså er med til at gøre deres eget støjsignal overflødigt. I Skandinavien findes stadig enkelte “huller”, hvor det er svært at få D-GPS opkobling, men efterhånden er det ganske få steder.

Galileo er det Europæiske satellitsystem som kommer til at bestå af 30 satellitter. Det er planlagt til at træde i kraft i 2010. Nøjagtigheden bliver væsentligt forbedret. Den skulle angiveligt komme helt ned på 30 cm. Galileo bliver tilgængeligt for alle, hvorfor vi nok vil opleve en helt ny generation af GPS systemer som understøtter begge standander.

Konklusion
Garmin Edge 305 har alle de træningsspecifikke funktioner man også finder på Polars og Cyclosports modeller. Men i kombination med GPS funktionerne giver det helt nye muligheder som ikke er set før på en cykelcomputer. Den største force er de omfattende indstillings og visningsmuligheder samt at den kan fungere helkt uden fart censor. Dette er specielt rart når man har flere cykler. Trods de omfattende funktioner er den let og logisk at bruge. Den henvender sig først og fremmest til den konkurrance og eventyrlystne cyklist som også vil benytte den som et effektivt træningsredskab. Synd at Edge ikke som standard har de grafiske kortfunktioner som man finder i andre af Garmins produkter henvendt til fod- og bilfolket.

Priser
Garmin Edge 305 vejl. udsalgspris 2995,-
Speed/cadance kit vejl. Udsalgspris 599,-
Map Source mellem kr. 1000,- og 1500,-afhængig af kortområde og detaljeringsgrad.

Videre på nettet:
https://www.garmin.dk
https://www.garmin.com
https://www.motionbased.com
https://www.cyclingpeaksoftware.com

 

 

CYKELPORTALEN