CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Flot debut for kolektif Berlin Flot debut for kolektif Berlin
Premieren på den nye kolektif Berlin var en succes, set gennem de kollektive og filantropiske cykelbriller Flot debut for kolektif Berlin

København og Berlin er på mange måder cykelkontrasternes metropoler. København er stadig forbillede for mange mht til cykelinfrastruktur.  Til gengæld har Berlin en sub cykelkultur som er misundelsesværdig og som burde kunne få mange flere danske iværksættere ud af busken og starte cykelproduktion i det små, fremfor ja undskyld mig, bare at sælge ens udseende cykeldimser fra fjernøsten. Efter at Berliner Fahrradschau efter kun godt fem år, med kort varsel valgte at stoppe sine aktiviteter, stod den alternative cykelscene i Berlin pludselig uden noget ståsted.

Initiativtagerne bag RadRace Berlin, som hidtil har været en aktiv del af Berliner Fahrradchau , Jan Sprunken og Ingolf Engelhardt fik dog hurtigt stablet et alternativ på benene, så de kunne afholde deres alternative og meget besøgte cykelløb RadRace og Last Man standing.  I en verden hvor alt skal gøres op i kroner og ører, er det modigt og måske en smule filantropisk at lancere en cykelmesse hvor du selv bestemmer hvor meget du vil betale for at deltage både som udstiller og publikummer. Om det er bæredygtigt på den lange bane, skal vi ikke kunne spå, men som besøgende får du med kolektif Berlin i højere grad en oplevelse  af små nichebrands, og skæve indfald og show, som du garanteret ikke finder på de store etablerede cykelmesser. I den henseende et modigt og tiltrængt alternativ til de store cykelmesser. Filosofien er enkel. Alle de udstillende brands deles om udgiften til hallen efter formåen. Men her ryger så den filantropiske kæde så af, da Canyon og Rose Bikes  står for størsteparten af udgifterne og derfor også de største stande. Samme gjorde sig iøvrigt gældende ved Eurobikes fødsel mere end 25 år tilbage hvor Shimano var den bærende kraft for projektet. Sådan er vilkårene nu engang i en verden styret af kapitalen. Nogle er så bare mere elegante i deres afvikling end andre og forstår at pakke løjerne ind på en for publikum appetitlig og appelerende måde.

Den perfekte kulisse fra svundne  DDR tider
Naturligvis måtte der findes en passende lokation og med Motorwerk Berlin spektakulære fabrikshal fra DDR tidens velmagtsdage, hvor der blev produceret elmotorer i lange baner, kan man vanskeligt finde en bedre lokation til en så forholdvis lille messe. Med 2000m2 fordelt på to etager i en aflang hal giver det indtryk af at være større end det reelt er, og på sigt vil det naturligvis hurtigt nå sine begrænsninger mht udvidelser. Til gengæld har det  så tifold i intimitet og sjæl. Eneste malurt i bægeret var at cykelløbet foregik 4 km væk, og selvom der var gratis messe shuttle satte det alligevel en dæmper på løjerne,

I gården bag bygningen blev afholdt forskellige events, heriblandt det altid fornøjelige Cargo Bikerace hvor der ikke dystes for at vinde men for at have det sjovt. Flere cyklister fra Danmark deltog bla. på de dansk producerede HarryvsLarry ladcykler.

Kendetegnende for alle de små nicheprodukter er en megahøj håndværksmæssig udførelse og en bæredygtig tilgang til materialer. Noget som så også afspejles i prisen. Som forbruger må du selv gøre op med egen samvittighed om du vil  gi pengene til enkeltpersoner for et stykke reelt arbejde, fremfor at aflevere store summer til en række fordyrende mellemled for et produkt købt i fjernøsten til en brøkdel af prisen og som sjældent gavner den som har lavet alt arbejdet, på en støvet fabrik fra 7 til 21 hver dag.

Sour Bike
har base i Dresden og har specialiseret sig i fine håndbyggede race, gravel og mountainbikes alle i stål efter de klassiske principper. Sour opererer med standardstørrelser som herefter kan customized efter kundens ønsker.Specielt deres hardtrail mountainbikes imponerer.

Fern Bike
Fern Chuck bor i Berlin og bygger udelukkende i stål. Stort set alt kan bestilles og customizes så længe det er i stål.  De viste show cykler havde en usædvanlig flot lakering.

Supervisionlab
De store nyskabelse på cykeltøjs området kommer ofte fra de nye og små producenter. Supervisionlab er fra Viertnam og har specialiseret sig i udelukkende at benyttete genanvendlige materialer i deres tøjproduktion

Gram
Kristin Heil klipper og syer flotte tasker til turcyklisten og Bikepacking. Produkterne er kendetegnet ved høj håndværksmæssig udførelse og friske farver.

Spengle
En gammel kending fra firserne og halvfemserne og med stor succes indenfor downhill og BMX sporten, er efter en længere pause nu genopstået med anden generation ved roret. Den karakteristiske tre eger konstruktion er bibeholdt. det samme gælder materialet som stadig er formstøbt kulfiber. Da der er tale om en monoque konstruktion har Spengle udviklet deres egne lejer og kasetter. Første model er i 650b og 700 c størrelser og kan lakeres i forskellige farver. Hjulene leveres som kit som man selv samler og udstyrer, eller som komplette sæt inkl alle fittings. Priserne ligger mellem godt kr. 7.800.- og 11.299,- for et sæt.

 

Deskino
Deskino Pnion Urban er et godt eksempel på en elcykel som for alvor udnytter potentialet ved at kombinere  den lette og kompakte navmotor fra Mahle med Pnion gearsystemet som er integreret i krankboksen og det vedligeholdesfri Gates bæltedrev. Normalt er frontløber teknologi og letvægt dyrt betalt, men med godt kr. 35.000,- for en Top of the line elcykel, er der nærmest tale om et tilbud.

kolektif Berlin Bike Show er en anderledes cykelmesse i ordets mest postive betydning, med tryk på livstils og nicheprodukter og med få undtagelser milevidt  fra mainstream cykelprodukter som spyttes ud i tusindtal. Om det så er bæredygtigt på den lange cykelbane, vil kun fremtiden vise. Under alle omstændigheder er det den slags messer cykelbranchen også har brug for, som modvægt til alle de store hvor race og præstation stadig har overvægten, trods at der ligger et kæmpe uopdyrket marked i alternativ cyklisme. Et marked kun få at de store hidtil, af uforklarlige grunde har gidet at beskæftige sig med. Men tiderne skifter som bekendt før eller siden også for en konservativ cykelbranche. I den kommende tid, går vi lidt mere i dybden med præsentation af nogle af de mest spændende produkter spottet på kolektif Berlin.

Link

 

CYKELPORTALEN