CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Turcykling-campingudstyr Turcykling-campingudstyr
Vi runder vores artikelserie om turcykling af med at kikke lidt på telte, liggeunderlag, soveposer og andet tilbehør til campingturen på cykel. Turcykling-campingudstyr

Telte

I vores store tema om turcykling slutter vi af med at kikke lidt på selve campingudstyret.

Telte
Til cykelturen er et let telt med minimal pakvolumen afgørende. Er du førstegangs cykelcampist kan du sagtens klare dig med et billigt supermarkedstelt som tilmed ofte er meget let, men ofte kun etlags og derfor ikke særlig åndende. Primæssigt ligger de på omkring 200 til 500 kr.

Et telt med indertelt er at foretrække.  På vores breddegrader er de nordiske tunneltelte gode både mht. til vindstabilitet og isolation. Rejser du mest i varme lande er et selvstående telt med helt åbent indertelt en god løsning. De er også højere og lettere at komme ind ind og ud af.
Er du solocyklist kan et et personers telt med en god apsis være et godt valg. Værd opmærksom på siddehøjden og udluftningen. Du kan få telte til 1 person fra godt 800 kr og opefter. Med stigende pris lader vægten og materialekvaliteten bliver bedre.

Telt

Vil du ikke gå på kompromis med komforten skal du have et to eller tre persones telt med en stor absis med god plads til bagagen og hvor du kan lave mad og opholde dig når det regner . Vælg et telt enten med en bred forindgang eller med indgang i hver side. Det gør livet noget lettere når man er flere. Prismæssigt ligger et godt turtelt mellem 2 til 6000 kr.  Et letvægtsalternativ er et af de telte hvor cyklen er en integreret del af konstruktionen.

Stormkokken

Kogegrej
I mange år var Trangia eller spritstormkøkkenet det foretrukne, og det har stadig en stor fanskare pga. af sin enkelhed. De senere år er der kommet nogle teknisk fremragende stormkøkkener på markedert med gas, med meget fin brænselsøkonomi og meget små kogetider. De små gaspatroner fra 100 til 500 gram er til at få i det meste af Europa, men skal du længere væk eller til en decideret uland blever de svære at opdrive. Her skal suppleres med en benzin eller multibrænder. Både Trangia og Primus har multibrændere til deres stormkøkkener.

Liggeunderlag

Liggeunderlag
Den gammeldags luftmadras er uegnet til cykelturen da den både fylder og vejer meget. Selvoppustelige liggeunderlag er lette og med lille pakvolumen. Desuden får de i forskellige tykkelser bredder og længder, så man burde kunne finde sin favorit.
Er du ikke særlig komfortorienteret og rimelig let kan man klare sig med 10 -20 mm tykkelse. Lidt mere komfort får du med de udbredte 40 -50 mm som også islolerer bedre mod kulde fra jorden. Luksusudgaven hedder 90 mm og er komfortmæssigt på niveau med den gammeldags luftmadras men uden dens svagheder.  Det paradoksale er at denne type faktisk har det mindste pakmål og er forbavsende lette omkring de 500 gram. Tilgengæld skal du bruge lungerne noget mere når de skal oppustes.  ThemaRest opfandt princippet for de selvoppustelige liggeunderlag og anses stadig for de bedste og mest pålidelige. Men prisen er høj. JR-Gear og danske Nordisk er gode bud på mere prisrimelige alternativer.  Selvom der medfølger lappegrej til de fleste liggeunderlag, skal du være opmærksom på hvordan den side som vender nedad er udformet. Det er også afgørende for hvor skridsikker liggeunderlaget er. Liggeunderlag med de sværgående ripper har en tentends til at knirke når man ligger på dem.

Soveposer

Soveposer
I princippet findes der to typer soveposer, dem med fiberfyld og den med naturligt fyld ofte i dun. De syntestiske soveposer har gennemgået en stor udvikling. Idag kan man få fibersoveposer med næsten de samme isolerende egenskaber som naturfyld. Specielt Nordisk har lavet nogle meget spændende nye typer soveposer med helt ny teknologi. Men har man en´ gang prøvet en dunsovepose, er man for altid solgt.  Den høje pris og sårbarhed overfor fugt opvejes til fulde af komforten og isoleringsevnen. Desuden kan en dunsovepose pakkes sammen til et meget lille pakvolumen.  Du kan få dunsoveposer helt ned til godt 300 gram. Dunsoveposer mister deres gode egenskaber over tid. Det er derfor en god ide at anskaffe sig en lagenpose, da den skåner soveposens dun og samtidig giver et par ekstra grader i komforttemperatur. De lidt dyrerer silkelagenposer fylder og vejer minimalt og hare en fantastiske komfort både i koldt og varmt vejr.
En dunsovepose kan godt vanskes og tørretrombles ved brug af et særligt dunvaskemiddel. En andet godt stykke tilbehør er en af de nye oppustelige hovedpuder med fiberfyld, så de næsten føles som en almindelig hovedpude.

Thermarest

Næste gang afslutter vi vores turcykeltema med TEST af to vidt forskellige turcykler, den super hurtige og den kompromisløse luksusturcykel.

Relaterede links

 

 

CYKELPORTALEN