CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

ANMELDELSE: Hvad bjerget skjulte ANMELDELSE: Hvad bjerget skjulte
Med "Hvad bjerget skjulte" forsætter Aage Hoffman i samme filosofiske cykelspor som hans første bog. ANMELDELSE: Hvad bjerget skjulte

Det er ikke første gang vi stifter bekendtskab med Aage Hoffman. Hans første cykelrelaterede bog “Cykelrytter Mellem Gud og Djævel” (læs vores anmeldelse her)  fangede denne anmelder med sin filosofiske fortælleform med afsæt i religiøsitet, som er sjælden i vrimlen af cykelrelateret litteratur og som giver en anden tilgangsvinkel til det at være cykelrytter som er forfriskende anderledes.

Med hans nyeste bog “Hvad bjerget skjulte” fortsætter Aage Hoffman stilen med udgangspunkt i egne cykeloplevelser og den nederlagsstemning der ramte ham efter et cykelløb i de glade tresser hen over det legendariske danske Mørkemose Bjerg. Hermed bryder han med den gængse opfattelse af hvad en succeshistorie er.

 

Ligesom hans første bog, er “Hvad bjerget skjulte” et univers man som læser stille og roligt skal bevæge sig ind i. Nogle vil nok tabe kæden undervejs, mens de mest standhaftige bliver belønnet med en anderledes indsigt.

Gennem hele bogen er der tydelige paralleller til en opvækst i et katolsk hjem som søn af kirke organisten i Lyngby kirke. Det er fortællingen om sønnen der ofte kom for sent til søndagsgudstjenesten og listede ind bagerst i kirken efter at have været ude og cykle med faderens skjulte velsignelse. Selv kalder Aage Hoffmann sig for en stridslysten katolik.

Alligevel er der gennem hele bogen tydelige paralleller til en cykelrytterens kamp med religion hvor korset /cyklen bliver et torturinstrument og den religiøst begrundede afholdenhed Askese også får en kommentar.  Bogen beskriver et menneskes kamp med sig selv i grænselandet for den yderste psykiske og fysiske formåen. Fortællingens grundpiller er forfatterens refleksioner og associationer oplevet af ham selv og hans cykelhelte.

Funklende stjerner, der blev til idealer, og som hele tiden sættes op mod hans katolske opdragelse. Gennem hele sidestiller han en af de hårdeste sportsgrene med den religiøse verden. hvor lidelse ofte kan være lig med nydelse.

Det hele krydres med anekdoter og sjove citater som “Dengang cykelløb var cykelløb og man overnattede på et høloft i det herrens år 1919” Forfatteren kommer også rundt om begrebet aftalt spil og cykelløb som et skuespil hvor der er helte og skurke.

Konklusion
Hvad bjerget skjulte er langtfra en cykel fortælling i traditionel forstand. Det er en bog man ikke lige bliver færdig med. Denne anmelder har haft den liggende på natbordet og i slumre stolen gennem længere tid og har givet meget inspiration og ny indsigt. Parallellerne mellem cykelsport og religion kan for nogle måske synes lidt søgt, men har man læst nogle af de store cykelheltes biografier kan man sagtens se sammenhængen. En god og anderledes cykelbog for dem med et åbent sind.

Ud over de mange historiske fotos er bogen også illustreret med Erik Clausens vidunderlige simple streg af en cykelrytter i forskellige situationer.

Om forfatteren
Aage Hoffman f 1945.  er Cand. pæd i historie og har en Ph.d i Dansk arbejderidrætskultur med vægt på atletik og cykelsport. Han var aktiv cykelrytter i Lyngby Cycle Club i1960 og har siden været en ivrig cykelmotionist.

Hvad Bjerget Skjulte ISBN 978-87-93846 162 sider på Forlaget Historia. Pris kr 199,-

Link 

 

 

CYKELPORTALEN