CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Test af Camelbak Charge LR10 Test af Camelbak Charge LR10
Hydrate or Die er synonym med Camelbak. Vi har testet en af deres rygsække med indbygget vandresoirvar. Test af Camelbak Charge LR10

Camelbak-Charge-LV10-01

Camelbaks historie er som mange andre innovative firmaers opståen, afledt af menneskehedens stræben efter hele tiden at ville gøre tingene bedre og anderledes.  Sådan var det også med cykelentuiasten Michael Eidson som i 1988 deltog i det berygtede cykelløb “Hotter’N Hell 100.” der af mange anses for et af de varmeste cykelløb.  Rigeligt med vand er afgørende og Michael fandt ud af at supplere de traditionelle vandflasker med en plastikpose proppet ned i en sok og placeret i baglommen på hans cykeltrøje.  En plastikslange købt i den lokale akvarie forretning fastgjort med tape gjorde det ud for forsyningslange.  Verdens første håndfri vandforsyning var opfundet.  Resten er historie og ikke mindst vedholdenhed, da den etablere cykelbranche i starten havde svært ved at begejstres af nytænkning. Sloganet “Innovate or Die” blev til “Hydrate or Die” er idag synonym med Camelbak branded.

Undertegnede stiftede første gang bekendskab med Camelbak tilbage i slutningen af halvfemserne og havde i mange år stor glæde af en deres M.U.L.E  rygsæk.  Den testede Camelbak Charge LR10 er udformet som en dråbeformet rygsæk med et par store sideflaps i forbindelse med mavebæltet.  Det betyder at det for Camelbak normalt ret smalle og aflange vandresoivar her er udskiftet med et som sidder på tværs af ryggen.  Dette er gjort for at få en bedre bærekomfort og balance samt eliminere vægtforskydning.

Camelbak-Charge-LV10-05

Specifikationer

  • Hydration kapacitet: 2 Liter0
  • Vandreservoir: Antidote™ Lumbar Reservoir with 1/4 turn – easy open/close cap, lightweight fillport, patented Big Bite™ Valve, HydroGuard™ technology, PureFlow™ tube, easy-to-clean wide-mouth opening
  • Total kapacity: 8L + 2L Reservoir
  • Total vægt: 635 g
  • Dimensioner: 50 x 58 x 15 cm
  • Torso Længde: 43 cm
  • Back Panel: LV
  • Harness: Ultra-light 3D Mesh Independent Suspension™ with Slider™ Sternum Strap
  • Bælte: Fixed 25mm / 1″ with sidelommer
  • Fabric: 40D Diamond Ripstop & 230D Taffeta, 210D Nylon with DWR + 1000 mm PU + Silicone
  • Garanti: CamelBak® Got Your Bak™ Livsvaring garanti.
  • Pris: kr. 799,-

Camelbak-Charge-LV10-02

Rengøring
Den største ulempe ved at have væske i en plastikpose, er dannelsen af mug og andre bakterie, hvis men ikke er meget omhyggelig rengøring og tørring. Så længe man kun bruger postevand er problemet til at overse. Anderledes forholder det sig når du bruger energidrik eller andre sukkerholdige væsker. Her skal man være meget påpasselig og stor omhyggelighed er krævet for at undgå mug og andre bakterier.  Camelbak anbefaler følgende:

  1. Brug varmt vand og en CamelBak Cleaning Tablet. (altrenativ kan man opløse 2 spiseskefulde soda)
  2. Bland det i selve vandresoivaret og vend den på hovedet så væsken også løber ud i slangen.
  3. Let væsken virke i 30 minutter.
  4. Rens reservoir og slange med varmt vand og en mild sæbe.  Skyld godt efter flere gange
  5. Brug evt CamelBak børster fra deres Cleaning Kit for at skrubbe og tørre resoivar og slange tør.
  6. Lad slange og resoivar tørre natten over så der ikke dannes fugt. Fugt giver mug.

Et godt insidertip, hvis du ikke skal bruge resoivaret gennem længere tid, er at komme den rengjort og tør i fryseren.  Det holder bakteriedannelsen nede. Det kan man forøvrigt også gøre med sine vandflasker.

Camelbak-Charge-LV10-03

Afprøvning
Charge LR10 er en  fiks lille rygsæk med en volumen på godt 10 liter. Ud over selve vandresoivaret kan man finde plads til det meste man har brug for på en dagstur i skoven eller på landevejen.  LR10 har et stort lynlåsrum som igen er opdelt i flere mindre afsnit, der giver plads til en pumpe, slanger, lappegrej og lidt tøj og mad.  Der er to mindre lynlåslommer i bælteflapperne som er meget nyttige da de erstatter ens baglomme på cykeltrøjen som nu er dækket af rygsækken.  Her kan man finde plads til f.eks telefonen og pengepungen.  Yderst er en rum med elastik som i en snæver vending f.eks kan bruges til en ødelagt slange. En smart detajle er de små kroge hvor man kan fastgøre ens cykelhjelm via dens remme. Vandresoivaret ligger i sin egen lille lomme nederst og det har man afgang til via rygpanelet nederst.  Slangen kan tages af med en tryklås så man kun behøver at tage resoivaret ud når man skal fylde vand på. Resoivaret har et stort Ø7 dreje låg som giver fin adgang ikke mindst når man skal rengøre resoivaret.

Det første man bemærker er at Charge LR10 er meget let og er udført i noget meget tyndt og fint materiale som der i den rød/hvide udgave viste sig at være noget sart overfor snavs og skidt.  Rygpanelet er foret og ventileret.  Det samme gælder skulderremmene. Slangen føres ud gennem et lille hul øverst og holdes på plads på skulderremmene.  Det er valgfrit om man vil benytte højre eller venstra side.  I forhold til de gamle aflange modeller er LR10 meget behagelig at have på. Den nye placering af vandresoivaret syntes jeg er meget bedre. Rygsækken sidder godt og der er ingen problemer med vægtforskydning. Ventileringen er også tilstrækkelig så den bliver aldrig decideret ubehagelig at have på og for varm.  Selve mundstykket på slangen er udskifteligt og har fået en 45 graders vinkling, så slangen hænger lige ned når man har den i munden.  Den lille vandhane syntes jeg er mere smart end funktionel.  Den er svær at betjene i farten,  men lukker helt tæt. Selve mundstykket har samme ventil som holder vandet ude som findes på Podium vandflasken. Naturligvis kan man bruge Charge LR10 på alle typer cykler, men jeg syntes den er bedst velegnet til MTB eller en dagstur i roligt tempo på landevejen hvor man gren vil have lidt ekstra med. Den kan i en snæver vendig såmænd også bruges som pendlerrygsæk.

 

Camelbak-Charge-LV10-07

 

Konklusion
Charge LR10 er et tydeligt eksempel på Camelbaks førerposition som udbyder af  bærbare vandsystemer.  Camelbaks vandresoivar bliver løbende forbedret, så det idag stort set er fejlfrit. LR10 rygsækken er let og har mange gennemtænkte features.  Den nye vandrette placering af vandresorvoiret giver en bedre bærekomfort.   

Camelbak-Charge-LV10-06

Vurdering-4

Link  

CYKELPORTALEN