CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Vi anmelder “Cykelrytter mellem Gud og Djævel” Vi anmelder “Cykelrytter mellem Gud og Djævel”
Aage Hoffmann har med sin seneste bog på intelligent vis, draget paralleller mellem religion og cykelsport ud fra de samme dannelses idealer. Vi anmelder “Cykelrytter mellem Gud og Djævel”

cykelrytter-mellem-gud-og-djævel-03

I øjeblikket oversvømmes cykelbog markedet desværre af en uendelig strøm af  populistiske selvbiografier fra forhånd- og nuværende cykelryttere med deres ynkelige selv erkendelser, alt sammen i forsøget på at retfærdigøre deres dobing misbrug.
Heldigvis findes der stadig nyudgivelser som har lidt mere substans og som kikker på cyklingen fra en lidt anden og efter min mening  mere nuanceret vinkel.  En vinkel som er noget mere end bare underholding, men med et indhold som giver ny indsigt.

Aage Hoffmann har med bogen “Cykelrytter mellem Gud og Djævel”  begået en intelligent bog hvor han i en essay agtig stil drager paralleller mellem religion og cykelsport, der ifølge ham begge bygger på de samme dannelsesidealer.   Bogen bevæger sig på et ret højt  filosofisk og videnskabeligt plan og stiller derfor krav til dig som læser.

cykelrytter-mellem-gud-og-djævel-04

Citat fra Armstrong’s bog “Hvert sekund tæller”
“At lide er som at udforske noget, finde noget uventet og afslørende. Når man når den yderste tærskel af lidelse eller frygt eller sikkerhed, kan man efterfølgende opleve en udvidende følelse, en udvidelse af ens evner og handlemuligheder. Lidelse er godt, fordi det lærer ens krop og ens sjæl at blive stærkere: Jeg vil huske det her, huske hvor ondt det gør og jeg vil forøge mine evner, så det ikke gør lige så ondt næste geng. Kroppen formes faktisk af vores erferinger, og en fysik og et temperement, der har gennemgået et Tour de France et år, vil være bedre næste år, fordi det har erindringen at bygge på.”

Bogen er en analyse af  den profesionelle cykelrytters bevægegrunde og lidenskab for at leve et liv på kanten af hvad kroppen kan klare. Gennem kildeangivelser og uddrag fra anden litteratur drager Aage Hoffman paralleller til religion i forhold til afholdenhed (askese), doping, træning og tolkning af livet. Dette krydrer han med egne erfaringer og oplevelser fra en opvækst i et religiøst hjem og sin tid som amatør cykelrytter.

Denne anmelder indrømmer gerne at efter de første kapitler var jeg ved at give op,  men bliv ved siger den standhaftige, for langsomt kapitel efter kapitel åbenbarer der sig, et for de fleste,  helt nyt univers.  Se det lyder jo helt religiøst og det er vel egentligt også.  For hvad er religion.  I min livsopfattelse er religion i bund og grund det at tro på noget, det være sig en Gud eller et mål her i livet. Derfor kan jeg også bedre lide begrebet at tro på noget og derigennem forfølge det på forskellige måder. 

cykelrytter-mellem-gud-og-djævel-01

Og det er netop en af de ting forfatteren prøvet at belyse gennem eksempler fra både den videnskabelige litteratur men også fra egen krop og udtalelser fra professionelle cykelryttere levende som døde. Cykelrytter mellem Gud og Djævel er helt sikkert en bog der blandt læserne, vil dele vandene i  bibelsk forstand.  Den stiller krav til dig som læser, der har lyst og tid til at blive klogere.  Den er ikke bog du bliver færdig med på en formiddag, men tager du dig roen og tiden til at læse den, kvitterer den med en indsigt som er sjælden for cykelbøger i øjeblikket.

Bogen har en udførlig kildeangivelse så man som læser selv kan gå på opdagelse for yderligere og supplerende viden om emnet.

Citat fra Tyler Hamilton s bog Det hemmelige løb
“Der er så meget som ligger udenfor vores indflydelse og derfor gør vi allesammen vores bedste for at forbedre vores vinderchancer. Nogle ryttere tegner konstant korsets tegn for sig, andre ryttere fremsiger bønner undervejs op ad stigninger, atter andre binder amuletter fast på deres cykelstyr.  Jeg plejer at banke under bordet, og hvis der ikke er noget bord i nærheden banker jeg på min hovedskal. Der er også overtro forbundet med at spilde salt.  En aften halvvejs gennem Tour de France 2002 besluttede min holdkammarat fra CSC Michael Sandstød at bryde reglen. Han væltede med vilje saltbøssen, hældte saltet ud i sin hånd og kastede det omkring sig, mens han grinede: “Det er jo bare salt” Vi andre lo også men noget mere nervøst.  Den næste dag styrtede Michael på en nedkørsel og brækkede skulderen og otte ribben.  Han fik punkteret lungen og var tæt på at dø.  Efter den episode kørte jeg altid med et reagensglas med salt i min trøjelomme, bare for en sikkerheds skyld.”

Bogens forord er skrevet af filminstruktør og skuespiller Erik Clausen som har været forfatterens ven og cykel træningspartner gennem mange år.

cykelrytter-mellem-gud-og-djævel-02

Om forfatteren:
Aage Hoffmann er idrætshistoriker, Ph.d. Cand. pæd. i historie, og har undervist i folkeskolen i 30 år. Forfatteren har skrevet et hav af artikler om idrætshistorie og historiebøger (SerienTilbageblik) om Danmarks politiske og sociale historie til folkeskolens ældste klasser. Ud over den faglige forudsætning har forfatteren været amatørcykelrytter det meste af sit liv.

Fakta om bogen

  • 344 sider
  • Pris kr. 268,-
  • ISBN: 978-87-7115-086-5
  • Forlag Alfa

Link

CYKELPORTALEN