CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Test Contec Duo Up Test Contec Duo Up
Alt for mange cykler i en alt for foroverbøjet stilling som på sigt ødelægger cykelglæden. Vi har kikket nærmere på en indstillelig frempind. ... Test Contec Duo Up

Contec Duo Up 02

Den korrekte kørestilling er stadig en temmelig undervurderet cykeldiciplin (læs vores artikel om måltagning) specielt på dagligdagscykler, og for størstedelens vedkommende pga. en fejlslagen markedsføring fra producenternes side, som vil have os alle sammen til at sidde på cyklen som var vi professionelle cykelryttere med deraf følger af smerter og manglende cykelglæde.  Også blandt motionister ses ofte de såkaldte  “look a like” roadier med det dyreste udstyr og farvestrålende tøj, siddende fuldstændig ret på cyklen, med fuldt udstrækte arme og oprejst hals,  fordi deres muskulatur eller alder ikke kan tilgodese den sporty og lave kørestilling.

Endnu et skrækeksempel kunne man være vidne til på landsdækkende tv, der viste en udsendelse om en middelaldrende mand  der cyklede tværs over USA i det berygtede Race Across America.  Allerede inden han tog hjemmefra var der indikationer på at han ville få problemer med nakken, et problem som kunne have været løst med den rette frempind.  For åben skærm var seerne vidne til at manden kørte rundt med en støttekrave og vægtlodder tapet fast på hjelmen for at tvinge hovedet tilbage, for overhovedet at kunne gennemføre med meget store smerter som blev dulmet med medicin. De fleste syntes han var en helt, jeg syntes nærmere det grænser hen ad idioti.   Moralen er, at se stort på smart markedsføring og koncentrer dig istedet for dig den rette kørestilling og få meget mere glæde ud af at cykle.  Langt de fleste kan klare problemet med at ændre frempindslængde og hældning fremfor at gå ud og investere i de dyre cykel opmålinger nogle forhandlere tilbyder. De er mest velegenet inden køb af helt ny cykel.

Contec Duo Up 04

Til denne test har vi kikket nærmere på en indstillig frempind som kan være en løsning for mange. Contec Duo Up har endda en ekstra trumf med i kortene, da den kan justeres i to planer.  Contec er den tyske cykelgrossist Hartje eget komponentmærke. Frempinden er fremstillet af Satori hvor den sælges under navnet Satori Turn-Up.

Tekniske Data

  • Materiele: 6061 aluminium
  • Størrelse: 1 1/8″ Ahead Set
  • Længder: 100 og 120 mm
  • Styrdiameter: 31,8 mm
  • Justering 1: 0 til 80 grader
  • Justering 2:  +/- 80 grader
  • Vægt:  271 gram (100 mm) 290 gram (120mm)
  • Pris: kr. 299,-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afprøvning
Contec Duo Up er designmæssigt ret vellykket for en frempind med mange indstillingsmuligheder.  Den har to indstillingsmuligheder. Den første kan man juster højden fra  0 til 80 grader. Det foregår via to M6 unbracobolte på hver siden af aheadset klampen.  Dette giver mulighed for at løfte selve frempinden på bekostning af længden.  Den anden indstilling foregår med en enkelt M7 unbracobolt og her kan man justere hældningen +/- 80 grader. Der er tydelige tal indikeringer på den ene side af frempinden og begge indstillinger har tydelige raste hak for hvert grad step.  Contec anbefaler at men ikke spænder med mere end 9-10Nm for M6 og  11-12,5Nm for M7 boltene. Selve aheadset klampen er med to modsat rettede M6 bolte og styret fastspændes med fire M4 bolte.
Styret er i praksis meget let at justere og det holder sin position helt uden knirkelyde. Trods de ekstre led fejler stivheden ikke noget, formodentlig pga. af den dobbeltarmede konstruktion.
Frempinden er oplagt som testfrempind indtil man finder den optimale indstilling og herefter finder en fast med den rette længde og hældning. Men også for mere ekstreme indstillinger ud over hvad man normalt kan finde i faste frempinde, er den rigtig god.  Denne tester har haft stor gavn af den, med en mere oprejst kørestilling i starten af sæsonnen som så kan flyttes efterhånden som formen og smidigheden indfinder sig hen over sommeren.  Andre anvendelsesområder er til tur og foldecykler.  Alle cykelhandlere burde have den i sortimentet som prøvefrempind.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konklusion
Duo Up fra Contec er en god alsidig frempind, der kan indstilles på utallige måder så den passer til ens præferencer og kørestil.  Den er oplagt som prøvefrempind i cykelbutikker så kunden kan prøve forkellige indstillinger inden han/hun beslutter sig.

Vurdering-3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Link

CYKELPORTALEN