CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Test af Biologic FixKit™ Multi-tool Test af Biologic FixKit™ Multi-tool
FixKit™ er et multiværktøj med fastnøgle til af- og påmontage af hjul med fast aksel samt pedaler. En funktion stort set alle konkurrenterne mangler. Test af Biologic FixKit™ Multi-tool

 

FixKit05

Enhver cykelproducent med respekt for sig selv har et multiværktøj i samlingen af cykel tilbehørs produkter, men de er næsten alle konstrueret over samme læst, nemlig til sportscyklisten med hurtig bespænd og stikaksler i hjulene og umbraco i pedalerne.  Eneste multiværktøj jeg kan komme i tanke om, er det legendariske CoolTool som så til gengæld mangler en hel masse andre funktioner

FixKit04

Heldigvis er der da nogle producenter som er lidt mere forudseende end andre. En af dem er Biologic der udelukkende beskæftigier sig med cykeltilbehør og meget af den mere usædvanlige og meget gennemtænkte slags.  Deres FixKit™ Multitool har foruden alle de gængse værktøjer også har fundet plads til en 10 mm og 15 mm fastnøgle. Det hele pakket sammen i en lille kompakt sag på godt 150 gram og som ikke fylder mere end at den kan finde plads i en hver lomme eller taske.

FixKit078

Funktioner

  • Fastnøgler 6, 8, 10 og 15 mm
  • Unbraco 2, 2.5, 3, 4, 5 og 8 mm
  • Egerniple nøgle 3.2, 3.45 og 4 mm
  • ø5 fladkærvs skruetrækker
  • #2 stjerneskruetrækker
  • T25 Torx skruetrækker
  • Flaskeåbner
  • 2 dækjern
  • Kædeadskiller
  • Dimensioner 14 × 40 × 77 mm
  • Vægt 158 gram
  • Pris kr. 299,-

FixKit02

Afprøvning
Helt i firmaets ånd kommer FixKit indpakket i genbrugspap, som de høfligt beder en om at genanvende. I sagens natur, og det siger jo næsten sig selv, at konstruerer et multiværktøj , er lidt af en puslespil og at der skal indgås nogle kompromisser når man vil have 21 funktioner ind i et værktøj.

I det store hele er Biologic sluppet rigtig godt fra det. Værktøjet er udført i en kombination af aluminium og crom vanadium stål. Værktøjet er udformet med firkantprofiler som er let afrundede og som giver et godt greb og hold i værktøjet.  Selve værktøjet består af tre dele. Kædeadskiller hvor 8 af værktøjer sidder på og kan foldes ud. 4 af de største værktøjer i fuld længde og de små størrelser i halv længde.

På kædeadskilleren sidder de to øvrige værktøjer som holdes fast ved at bruge unbraconøglene størrelse 5 og 8 mm i kombination med små fjederbelastede  kugler.  Ud over unbraco sidder her også de fire fastnøgler, dækjern og egernippelnøgler samt en oplukker til øl og vand.

FixKit077

Ved at vende værktøjet med 15 mm fastnøglen og folde kædeværktøjet helt ud får man en 15 cm lang arm som giver tilstrækkeligt med moment  til at løsne og spænde fastnavbolte og pedaler. Ydeligere kan man beskytte sine hænder ved at sætte neopren posen hen over.

Denne funktion fungerer upåklageligt. Kædeværktøjet fungerer sådan set også okay men det ville have været rart hvis unbraconøglen havde kunne låses fast ved hjælp af den lille fjeder belastede kugle. Det kunne været klaret ved at flytte den lidt længere ud eller gøre unbracobolten i kædeadskilleren dybere. Egernippelværltøjerne er lidt akavet i brug,  primært fordi vægtbalancen i det samlede værktøj er forskudt, men som sagt et multiværktøj er langt hen ad vejen et kompromis og det kan godt bruges her i en snæver vending.

Pasform og målfasthed er iorden på alle værktøjer undtagen de helt små unbraconøgler fra 3 mm og nedefter. Man kan diskuttere brugen af stål som dækjern men i en snæver vending fungerer de og de er fint afrundede så de gør ingen skade så længe fælgen heller ingen skader har. En fin detajle er at der er indfræst størrelser nummer i samtlige værktøjer.

FixKit™ er afgjort et af de bedre multiværktøjer vi har prøvet. Det har kun få svage punkter og samlet set får man et værktøj som kan klare alle gængse cykelreparationer og justeringer på farten.

FixKit03

Konklusion
FixKit™ er en fint multiværktøj som er rar altid at have med og som giver en den ekstra sikkerhed at man ved at man kan klare de fleste små reparationer og justeringer ude på landevejen eller inde i skoven. Specielt de 4 fastnøgler gør at værktøjet vil kunne bruges på næsten alle typer cykler.

Vurdering-4

Link

 

CYKELPORTALEN