CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Tern Bicycles blev præsenteret for verdenspressen i juni måned og efterfølgende på de toneangivende cykelmesser Euro- og Interbike.  Nu er produktionen oppe på fulde...


Tern Bicycles blev præsenteret for verdenspressen i juni måned og efterfølgende på de toneangivende cykelmesser Euro- og Interbike.  Nu er produktionen oppe på fulde omdrejninger og de første små fugle er nået til Europa. Tern opererer med fem forskellige serier som kommer i forskellige udstyrsvarianter.  Verge Duo er en foldecykel hvor alt overflødigt er barberet væk ud fra filosofien beskrevet af den franske forfatter Antoine de Saint-Exupery. “Du ved når du har nået det perfekte design, ikke når der er mere at tilføje men når der ikke kan tages mere væk.”    Tern Bicycles The First Look

Trods det rene og minimalistiske design, er der alligevel blevet plads til flere gennemtænke detajler, forøvrigt noget som går igen på alle  Tern modellerne.  Beslag til vandflasker, højdeindikering på saddelpinden, indbygget værktøj i styrenden og pumpe i saddelpinden er nogle af dem.


Se flere billeder af cyklen her

Tekniske data.

  • Ramme:  Verge, hydroformed 7005-AL, patented OCL Joint and DoubleTruss technology
  • Forgaffel:  Aero, aluminum, 6061-AL
  • Hjul:  Kinetic
  • Dæk:  Schwalbe Kojak, 35-406, 95 psi,
  • Gear:  SRAM Automatix, 2 spd.
  • Vægt:  11,3 kg
  • Dimensioner foldet:  36 x 79 x 72 cm (14.2″ x 31.1″ x 28.3″)

Rammen kommer i en størrelse som passer til højder mellem 142 og 190 cm og en maksimum vægt på 110 kg

Afprøvning
Lige fra starten bemærker man de gode køregenskaberne. Den kører rigtigt godt, er sporty, kvik og af en foldecykel ekstrem stiv, ja jeg vil gå så vidt at hvis det ikke var for de små hjul ville man ikke mærke at der er tale om en foldecykel. I det hele taget så giver cyklen en indtryk af at være lavet til at kunne holde. Den virker uhyre gedigen i hele sin konstruktion, lige fra de overdimensionerede foldebeslag til valg af komponenter, bl.a. de kraftige Schwalbe dæk som kompenserer for noget af den ukomfortable følelse små hjul ofte giver.  Tern Duo er ikke den mindste og mest kompakte foldecykel på markedet,  men subjektivt er den en af de mest velkørende foldecykler jeg endnu har prøvet.  Og det er først og fremmest på det den skal vurderes. At den så kan sammenfoldes er bare en ekstra bonus.  I forhold til modellerne fra Dahon, hvis slægtskab ikke fornægter sig, så kører de godt, men Tern kører lige en tand bedre og mere kontrolleret.  Også samlekvaliteten og komponentvalget er en tand bedre.

Selve foldesekvensen er lige ud af landevejen. Først sænkes sadlen som forøvrigt har højdeindikator så man let kan finde den rette højde igen når cyklen atter skal foldes ud. Herefter åbner man det store foldebeslag på rammen.  Håndtaget er ekstra stort så det er en smal sag.  Nu foldes cyklen sammen på midten og holdes fast af de to magnetbeslag.  Til slut åbnes frempinden og lægges ned.
Det tager med lidt øvelse små 10-12 sekunder.  En smart sikkerhedsdetajle er de små fjederlåse på beslagene som gør at man altid er sikker på at rammen er låst. Eneste minus er magnetbeslagene som jeg ikke syntes er kraftige nok. De gik op flere gange når cyklen skulle bæres.

Nærbillede af foldebeslaget som er flydende ophængt.
Beslagpindede kan udskiftes. Det er ikke set før.

Duo er som skabt til småturene rundt i byen i kombination med offentlige tranmsportmidler.  SRAM gearet er genialt. Det er for Duo’es vedkommende justeret til at skifte fra 1 til andet gear ved 15 km/t. I praksis bruger man kun det højeste gear men på bakker og lyskryds er det lave gear rart.

Bæltedrev til dagligdagscykler er oppe i tiden men Tern har valgt en anden og praktisk talt lige så god løsning. De kalder den Biologic Freedrive og den består af et bælte som sættes uden på kæden. I modsætning til lignende systemer på markedet følger den med kæden rund hvorved friktion og støj stort set elimmineres.  Freedrive kan forøvrigt bruges på alle cykler med indvendigt gear. Se mere på  Biologic hjemmeside

Verge Duo er en “back to basic” cykel i ordets bedste forstand. Tern Verge Duo er oplagt som daglig bycykel til de korte distancer. Dens aktionsradius udvides betragteligt, da den kan sammenfoldes og tages med offentlige transportmidler ellers om Tern selv siger “It is your Tern.

Konklusion
Tern Verge Duo er først og fremmest en sjov cykel som forener stor praktisk funktionalitet i en lille fiks pakke med gode forudsigelige køregenskaber. Selve rammekonstruktionen er State of the Art for foldecykler.  Cyklen er som skabt til det fleksible bymenneske som altid er på farten ved egen kraft eller med offentlige transportmidler. Simpel, fiks og hurtig. Cyklen virker meget gedigen med velvalgte kvalitetskomponenter.

Tern distribueres til Danmark igennem Hartje i Tyskland, som gerne hører fra interesserede forhandlere.  Prisen i Tyskland er 799,- Euro.

Link

CYKELPORTALEN